Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Október 17. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

20 milliárdra pályázhatnak a társasházak

20 milliárdra pályázhatnak a társasházak

Összesen 1116 milliárdnyi pályázati forrás jut ivó- és szennyvíz javítási, energiahatékonysági, illetve ár- és belvíz védelmi célokra ebben az uniós ciklusban – jelentette be Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján. Novemberben megjelenik a 20 milliárdos energiahatékonysági pályázat a társasházaknak – tette hozzá.

Ebben az uniós költségvetési ciklusban összesen 1116 milliárd forintnyi pályázati forrás fog rendelkezésre állni ivó- és szennyvíz javítási, energiahatékonysági, illetve ár- és belvíz védelmi célokra. A pályázatok várhatóan jövő év elején jelennek majd meg, nagy számban és jelentős keretösszeggel. Az energiahatékonyság témakörében az első pályázatok már folyamatban vannak – emlékeztetett Szabó Zsolt államtitkár. Hozzátette: a soron következők idén novemberben és jövő év elején válnak elérhetővé.

Novemberben jelenik meg a társasházak számára kiírandó energiahatékonysági pályázat, mely 20 milliárd forintos keretösszeggel a minimum 5 lakásból álló (nem csak panel építésű) társasházak számára lesz hozzáférhető. A már ismert szigetelés és nyílászáró cserén túl, akár napelem és geotermikus energiaforrások kiépítésére is ki fog terjedni - emelte ki a politikus. A keretösszeg fele-fele arányban oszlik majd meg, vissza nem térítendő, illetve visszatérítendő részekre. A társasházak esetében az eddigi egyharmados vissza nem térítendő támogatási részt a terveik szerint 45-50 százalékra emelik.

A szegényebb családok helyzetére való tekintettel gondolkodnak egy alacsony kamatozású 2,5-3 százalékos, 4 év alatt törlesztendő fizetési módban is. Mivel egy család, a modernizációval egy év alatt akár 40 százalékos rezsit is meg tud takarítani, így érdekeltté válhat a lakosság, hogy hatékonyabb energiára váltson. A „mennyiségi rezsicsökkentés” értelmében a kormány célja, hogy 3 millió ház felújítása történjen meg a következő 4 évben.

Ivó- és szennyvíz javítási pályázatot a 2000 lakos feletti települések részére írnak ki, összesen 58 milliárd forintos keretösszeggel. Ezek a pályázatok már az új, egyszerűsített módon jelennek meg, az önkormányzatok pedig minden segítséget meg fognak kapni a kormánytól. A lakosságot csak közvetetten, konzorcium vagy önkormányzati rendszeren keresztül érintik majd – mutatott rá Szabó.

Az államtitkár kitért rá: az ár- és belvíz témában a kormány kiemelt törekvése, hogy a magyarországi vizek megfelelő módon legyenek kezelve, erre a célra is komoly pénzösszegek állnak majd rendelkezésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk