Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Március 14. 15:53, szerda | Belföld
Forrás: mti

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

Juhász Márton fejlesztő, feltaláló, Kemény Lajos egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatója,

Láng László agrármérnök, Volk Balázs vegyészmérnök, az Egis hatóanyag-fejlesztési igazgatója kapta idén a Jedlik Ányos-díjat szerdán Budapesten. A kétévente odaítélt honoris causa Jedlik Ányos-díjat Gazda István tudománytörténész vehette át.

A díjakat Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, és Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke adta át.

Lepsényi István a díjátadón kiemelte: a cselekvő, alkotó és sikereket elérő embereket köszöntik, akik a jelen technológiai ökoszisztémájának főszereplői, kreatív műszaki alkotók, kiemelkedő feltalálók, tudósok.

Kifejtette, a kormány mindig megkülönböztetett figyelemmel tekintett az innovációra, ami az Irinyi-terv egyik eleme, a kormány programjában kiemelt a kis- és középvállalkozások (kkv) ösztönzése a szabadalmak növelése érdekében, és az egyetemek kutatás-fejlesztési (k+f) eredményeinek hasznosítása. Magyarország csak akkor lehet önálló és emelkedő nemzet a világpiaci versenyben, ha a kutatás, a fejlesztés, és az innováció a gazdaságstratégia, az oktatáspolitika, és a közgondolkodás középpontjában van - mondta.

A díjat 1996-os alapítása óta több mint százan vehették át.

Luszcz Viktor, az elismeréseket adományozó SZTNH elnöke azt hangsúlyozta, hogy a negyedik ipari forradalom eljövetelével a piacgazdaságban minden korábbinál nagyobb jelentősége van az innovációnak. Az innovációnak kulcsszerepe van abban, hogy az ország sikeresen tudjon megjelenni a külpiacokon, a képzett munkaerő az országban maradjon, és hazatérjen - mondta.

Aláhúzta, a magyar fejlesztésű technológiák csak akkor lehetnek piacilag sikeresek, hozhatnak több exportot, GDP-t, magasabb béreket, ha azokat Magyarországon és a külpiacokon szabadalmak, vagy más szellemi tulajdonjogok védik. Hozzátette: az olyan innovációs folyamatnak, amit nem véd szabadalom, nincs gazdasági jelentősége.



A Jedlik Ányos-díjat hagyományosan a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan adják át minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként.

A honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente adományozzák annak, aki közéleti tevékenységével, életművével jelentősen hozzájárult a magyar szellemi tulajdonvédelmi kultúra és tudatosság fejlődéséhez.

A 2018-ban díjat kapott Juhász Márton a Now Technologies Zrt. alapítója. Fejlesztése a kerekesszék-irányító rendszer, amivel a nyaktól lefelé mozgásképtelen emberek a fejük mozgatásával tudják vezérelni a közlekedésüket, illetve a kommunikációjukat.

Kemény Lajos egyetemi tanár tudományos munkássága a bőr immunrendszerére irányul.

Láng László mezőgazdasági genetikai szakmérnök közreműködésével nemesített búzafajtákat termelik az ország búza vetésterületének több mint felén.

Volk Balázs szakterülete az originális és a generikus gyógyszerkutatás, jelentős szabadalmi portfólióval rendelkező kutató.

Gazda István a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet igazgatója, a modern fizika tantárgy tanára, a fizikatörténet kutatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során