Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. November 06. 19:43, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Az osztrák bíróság döntése szerint érvényes a Hubertus-szerződés

Az osztrák bíróság döntése szerint érvényes a Hubertus-szerződés

Érvényes a Hubertus privatizációs szerződése, miután az osztrák bíróság döntése szerint hatályban marad a Bécsi Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő állandó választott bíróság korábbi ítélete a Hubertus Bt. ügyében - közölte Hubay Gyula, a Hubertus Bt.-t Magyarországon képviselő ügyvéd az MTI-vel csütörtökön.

A Bécsi Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő állandó választott bíróság tavaly nyilvánította érvényesnek a Hubertus Bt. 1992-ben kötött privatizációs szerződését, amelyet a magyar állam szeretett volna érvénytelenítni.
A privatizációs szerződésben az szerepelt, hogy vitás ügyekben a bécsi választott bíróság dönthet, de a magyar állam megtámadta a bécsi döntést, mivel álláspontja szerint magyar ingatlanügyben csak a magyar bíróság járhat el. Az ügyben indult bécsi törvényességi eljárás első fokon azt állapította meg, hogy a magyar állam keresete eljárásjogi indokok miatt nem alapos, azaz a választott bíróság döntése érvényes maradt.
A magyar államot képviselő Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a magyar bíróságon szeretné elérni, hogy érvénytelenítsék a Balaton-nagybereki Állami Gazdaság 1992-es privatizációja során a Hubertussal kötött haszonbérleti szerződést 7725 hektárra vonatkozóan. Az NFA álláspontja szerint a 99 évre kötött - 30 évre meghosszabbítható - szerződés, amely hektáronként évi 10 forintos haszonbérleti díjat állapított meg, több jogszabályba, illetve a jó erkölcsbe ütközik, ezért érvénytelen.
A Hubertus álláspontja szerint viszont a jogutódlással járó privatizációval a társaság megörökölte a térség vízkormányzási feladatait is, ezt ellensúlyozza az alacsony földbérleti díj. (Az ügyben a Kaposvári Törvényszéken zajlik jelenleg is az a vagyonjogi per, amelyben a közelmúltban másodszor utasította a másodfokú bíróság új eljárásra az elsőfokú bíróságot).
Hubay Gyula kifejtette, hogy a bécsi választott bíróság a továbbra is érvényben lévő döntésében egyebek között kimondta, hogy a Hubertus-szerződés megfelel az értékarányosság követelményének, és nem ütközik jó erkölcsbe. Hozzátette, "teljes-pályás letámadás" történt az elmúlt három évben a céggel szemben, de eddig minden olyan jogerősen lezárt ügy, amelyet a magyar állam, illetve annak szervei, hivatalai kezdeményeztek a társasággal szemben (környezetkárosítás, vízkormányzási kérdések, stb.), a Hubertus Bt. javára dőltek el.
Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár a héten egy szolnoki előadásában példaként hozta fel a Hubertus-ügyet. Arról beszélt, hogy a nemzeti vagyonról szóló törvény vetett véget a két évtizedes rablóprivatizációnak, így annak is, hogy vagyonkezelésbe lehetett adni jelképes összegért 90 évre értékes állami ingatlanokat magánbefektetőnek. A Hubertus-per azért indult, mert megfogalmazása szerint "a fél Dél-Balatont odaadták 99 évre minimális összegért egy osztrák-német befektetőnek, egy vadásztársaságnak".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;