Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 14. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Bakondi György: romlik a helyzet a balkáni migrációs útvonalon

Bakondi György: romlik a helyzet a balkáni migrációs útvonalon

Romlik a helyzet a balkáni migrációs útvonalon, idővel újra kezdődhetnek a tömeges, erőszakos behatolási kísérletek Magyarország déli határainál

- erről beszélt Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szombat este.

A balkáni migrációs útvonalon Törökország, Görögország irányából jelentős torlódás alakult ki, a szerb rendőri intézkedések hatására részben Románia, részben Horvátország, Szlovénia, Olaszország felé terelődnek a migránsok. Már az olasz rendőrség is szigorította az ellenőrzést a szlovén határon. Arra lehet számítani, hogy a szerb rendőrség nem tudja sokáig fenntartani a jelenlegi megerősített jelenlétet és Magyarország déli határain újra kezdődnek a tömeges, erőszakos behatolási kísérletek - mondta.

A főtanácsadó kitért arra is, hogy az EU nem talált jó megoldást az illegális migránsok távol tartására. Az unió szerint az a megoldás, hogy jöjjenek be a migránsok és táborokban helyezzék el őket. A nemrég elfogadott európai migrációs paktum újból bevezeti a kvótákat, migráns táborokhoz vezet. Ez nem megoldás, sőt, még vonzerőt is jelenthet a migránsok számára, hogy útra kelljenek Európába - mondta Bakondi György. Ezzel szemben a magyar modell a jó, mely szerint még az EU-n kívül kell a kérelmet benyújtani, és csak megfelelő ellenőrzés után jöhetnek a bevándorlók, ez szolgálja a biztonságot - szögezte le.

A nemzeti konzultáció éppen azért lényeges, hogy ebben a fontos kérdésben is kinyilváníthassák véleményüket az emberek, és - ahogy már 2015-ben is -, világossá tegyék: nem szeretnék, hogy átgázoljanak az országon a migránsok. Ez ad megfelelő felhatalmazást a kormánynak, hogy folytassa munkáját - tette hozzá a miniszterelnök főtanácsadója.

Bakondi György elmondta azt is: törvény született a riasztólövés alkalmazásáról, melynek célja, hogy elrettentse, távol tartsa a műszaki eszközöket és a határt védőket fenyegető illegális migránsokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.