Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Augusztus 12. 13:40, vasárnap | Belföld

Bencze Máté képviseli Magyarországot a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

Bencze Máté képviseli Magyarországot a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

Bencze Máté szaxofonos képviseli idén Magyarországot a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben, ahol augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra.

A zenész az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című vasárnapi műsorában elmondta: a nyár eddig a felkészülésről szólt számára és nagyon felemelő érzésnek tartja, hogy ő képviselheti Magyarországot a rangos nemzetközi versenyen.
Linzenbold Gábor, Bencze Máté felkészítő tanára kifejtette, hogy a felkészülésben Richter Edit zongoraművész is aktívan részt vett, ő fogja Mátét kísérni a versenyen is. Mint mondta, Máté egész nyáron gyakorolt, de együtt három hete készülnek intenzíven a versenyre, ahol reményeik szerint sikerrel fog végezni a fiatal zenész. Hozzáfűzte: Máté jelenleg harmadéves a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnáziumban, remélik, hogy ennek a versenynek köszönhetően "jó helyre tud majd kirepülni".
A 18 éves debreceni születésű szaxofonos a zene mellett extrémsport-rajongó és tehetséges BMX-es. Bencze Máté az elmúlt években számos versenyen végzett kiemelkedő helyen és a közmédiában látható Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató műsor 2017-es és 2018-as évadába is bekerült. Az edinburgh-i versenyen való indulás jogát is itt nyerte el az MTVA különdíjaként.
A Fiatal Zenészek Eurovíziója (Eurovision Young Musicians) egy kétévente megtartott hangverseny az Európai Műsorszolgáltatók Uniójának (EBU) aktív tagállamai között. A fesztivál keretében minden részt vevő ország benevez egy fiatal zenészt, aki élő adásban előad egy zeneművet, majd szakmai zsűri dönt a győztesről. A megmérettetést 1982-es kezdése óta minden második évben megtartották. Európa nagy részén közvetítik, elsősorban a részt vevő országok.
Magyarország eddig ötször szerepelt a versenyen, először 1992-ben. Az ötből négy versenyzőnek sikerült kvalifikáltatnia magát a döntőbe, közülük az eddigi legjobb eredményt Devich Gergely érte el, ő 2014-ben a 3. helyen végzett a kölni versenyen. A 2016-os verseny a lengyel Lukasz Dyczko győzelmével zárult, aki egy szaxofon-versenyművet adott elő.
Az idei megmérettetés elődöntőjét augusztus 18-án és augusztus 19-én, a döntőt augusztus 23-án tartják. Bencze Máté 18-án magyar idő szerint 19 órakor áll színpadra. Az elődöntőket a mediaklikk.hu oldalon élőben közvetítik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.