Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. November 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Drágább lesz az új szivarka

Drágább lesz az új szivarka

Új külsőt kapott és drágább lesz, de legalább megmenekült a Magyarországon jelentős gyártási háttérrel rendelkező szivarka. Az idén legyártott és raktározott termékeket még bármikor el lehet majd adni - írja aVilággazdaság.

Egyelőre úgy tűnik, hogy Magyarország összességében jól jöhet ki abból a szivarka termékekre 2014. december 31-ig kiharcolt derogációból, amit még 2009-ben kapott meg a Bajnai-kormány az Európai Uniótól Németországgal együtt. Egy vonatkozó EU-irányelv szerint ugyanis a Magyarországon eddig gyártott szivarka jövőre már gyakorlatilag cigarettának számítana és így is adózott volna. Emiatt azonban már nem érte meg gyártani. Az átmeneti mentesség időszaka alatt a gyártók, köztük a Continental Dohányipari ZRT. és a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. is olyan új termékeket tudtak kifejleszteni, amelyek az új definíciók szerint továbbra is a szivarka kategóriába tartoznak. A piacok megtartása érdekében bevezetett gyártási módosítások lényege, hogy a szivarkát már természetes dohánylevéllel burkolják. A baranyai megyeszékhelyen kilencmilliárd forintos beruházással épült új üzem, ahol november közepén kezdődik a termelés, amelynek nagy része exportra megy. Korábban a Continental is uniós támogatást kapott a technológiai újításokra. Az újfajta szivarkák vélhetően kiszorítják a régit és drágábbak is lesznek. Kérdés, hogy a fogyasztók miként fognak reagálni a drágább szivarkára, ugyanis a cigarettához hasonló terméknek éppen a feleakkora adótartalom miatti olcsósága volt a fő vonzereje.

Az adótörvényekhez benyújtott fideszes módosító javaslat a 2014. december 31-ig legyártott régi típusú szivarkák értékesítésére is megoldást talált. A dokumentum lényege, hogy ha a jogszerűen legyártott szivarka még az idén adóraktárba kerül, akkor azt jövőre időbeli korlátozás nélkül lehet értékesíteni. Így lényegében mindegy, hogy a „régi típusú” szivarkát mikor adják el, nem fog cigarettaként adózni. Az indoklás szerint Magyarország a szivarka gyártásában jelentős szerepet játszik Európában és az itthoni munkahelyek megtartása szempontjából egyáltalán nem közömbös, hogy az uniós rendelkezéseket nem sértő időszak áll majd rendelkezésre a kereskedelemre. Érdekes módon azt is hangsúlyozzák, hogy nem céljuk az uniós irányelvből következő magyar kötelezettségek elodázása vagy megkerülése.

A hazai szivarka piac még a zsugorodó cigaretta piachoz képest is kicsinek mondható. A NAV adatai szerint idén augusztusig 400 millió szál került szabadforgalomba, ez havi szinten 40-60 millió szálat jelent. A fogyasztás azonban némi bővülést mutat, hiszen 2013-ban 500 millió szállal, 2012-ben 410 millió szállal zárt a piac, míg 2011-ben fele ekkora volt az eladott mennyiség. Cigarettából viszont egyre kevesebb fogy legálisan: idén összesen 4,9 milliárd szálnál tart a számláló, év végére pedig vélhetően a 8 milliárdot sem érheti el, pedig már a 2013-as 9,3 milliárd szál is negatív rekordnak számított.

A 2015-ös költségvetés ezúttal már nem részletezi, hogy mennyi adóbevételt remél a dohánytermékek után. A 2014-es költségvetés még mintegy 330 milliárd forint adóbevétellel kalkulált, ez közel 8 százalékpontos csökkenést jelentett 2013-hoz képest. Most annyit tudni, hogy a jövedéki adó soron 913 milliárd forint szerepel, míg idén 931 milliárd forinttal számoltak. Ebből szeptember végéig 665 milliárd forint teljesült. A büdzséből félmilliárd forintot szánnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. működtetésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;