Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Augusztus 13. 18:08, szombat | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Enyhíti a korlátozásokat az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Enyhíti a korlátozásokat az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban

- olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
A hivatal a jövőben csak bizonyos magas kockázatú intézmények esetén javasol továbbra is önkéntes karantént, amennyiben megjelenik a járvány. Magas kockázatúnak számít a börtön, idősotthon és hajléktalanszálló, de az iskola nem tartozik ebbe a csoportba.

Az új ajánlás alapján nagy mértékű kitettség esetén a diákok és iskolai személyzet tagjainak, akik nem rendelkeznek tünetekkel, maszkot kell viselniük a közösségben 10 napig, és tesztet kell végeztetniük a gyanú felmerülése utáni 5. napon.

A járvány jelen körülményei teljesen eltérnek az elmúlt két évben tapasztaltaktól - mondta újságíróknak Greta Massetti, a járványügyi központ vezető epidemiológusa. A szakember felhívta a figyelmet, hogy "a népességben nagy mértékű immunitás alakult ki az oltásoknak, korábbi fertőzöttségnek és egyéb eszközöknek köszönhetően", amelyek segítenek az általános népesség és kockázati csoportba tartozók megóvásában. Ezek a körülmények lehetővé teszik, hogy az egészségügyi hatóságok a jövőben a koronavírus okozta súlyos megbetegedések megelőzésére fordítsák a figyelmet - mondta a járványügyi szakértő.

A jelenlegi adatok szerint az Egyesült Államok lakosságának mintegy 95 százaléka rendelkezik a koronavírus ellen "valamilyen fokú" immunitással - közölte Greta Massetti.

Az iskolákra vonatkozó frissített ajánlás azt a felismerést tükrözi, hogy a gyerekek számára a legjobb hely az iskolaosztály, és ez megoldható a kockázat elfogadható szintje mellett - tudatták az új ajánlások nyomán megszólaló egészségügyi szakértők. Richard Besser gyermekorvos az NBC összeállításában arra mutatott rá, hogy a gyerekek számára fontos a közösség, ezt igényli szociális, és érzelmi fejlődésük, fizikai és mentális egészségük és tanulmányi előrehaladásuk is.

Az amerikai járványügyi központ honlapján olvasható legutóbbi adatok szerint augusztus 10-én 130 945 új koronavírusos esetet regisztráltak. Július közepén volt olyan nap, amikor ez a szám 180 ezer fölé emelkedett. Idén január elején volt csúcson a pozitív esetek száma, amikor napokig 700-800 ezer között mozgott. A járvány kezdete óta 92 426 945 pozitív esetet találtak, a halálos áldozatok száma meghaladja az 1 milliót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése