Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Január 15. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felbecsülhetetlen értékű vatikáni források kerültek elő

Felbecsülhetetlen értékű vatikáni források kerültek elő

Az MTA-PPKE Lendület Egyháztörténeti Kutatócsoport vatikáni levéltári kutatásainak legfrissebb eredményeit teszik közzé szerda délután. A kutatás súlyát jól példázza, hogy az eseményre Magyarországon elsőként ellátogat a Vatikáni Titkos Levéltár vezetője is - számol be a Magyar Nemzet.

Mint a kutatócsoport hivatalos honlapján olvasható, a magyar medievisztika és történelemtudomány régi adósságát törleszti a Collectanea Vaticana Hungariae sorozat 9. és 10. volumenje, melyek a középkori magyar egyháztörténeti kutatások számára nélkülözhetetlen forráscsoportot adnak közre.

Az Apostoli Kamara középkori magyar vonatkozású iratanyagát a 20. század elején Fraknói Vilmos jobbkeze, Lukcsics József tárta fel a Vatikáni Titkos Levéltárban. Gyűjtése azonban a vatikáni magyar kutatások 20. századi strukturális problémái miatt végül nem került kiadásra. A kötetek ezen páratlanul értékes anyag napjaink tudományos igényének megfelelő sajtó alá rendezését tartalmazzák.

Hét hazai kutatóhely kilenc munkatársának összetett, többéves csapatmunkája révén immár a hazai és a nemzetközi kutatás számára is hozzáférhetővé válik e szinte kimeríthetetlenül gazdag matéria. A közel másfél ezer tételt tartalmazó forrásgyűjtemény lehetőséget kínál – többek között – a késő középkori magyar egyházi intézmények és javadalmak gazdasági potenciáljának összehasonlító vizsgálatára, a korszak magyar egyházi archontológiájának összeállítására, a magyar egyház és az itáliai bankházak kapcsolatának elemzésére. A kötetek használatát gazdag apparátus (jegyzetek, bibliográfia, közel száz oldalas, adatolt személy- és helynévmutató, valamint iratjegyzék), a terjedelmes annotált angol nyelvű összefoglaló tanulmány segíti.

Mint a kutatócsoport vezetője, Tusor Péter elmondta, a kötetek és az esemény az MTA Lendület programjának és a Lendület-kutatócsoport fontos eredménye. Ezt jól bizonyítja az is, hogy a rendezvényre elsőként érkezik hazánkba a Vatikáni Titkos Levéltár vezetője.

„Tudomásunk szerint Magyarországon még nem járt a Vatikáni Titkos Levéltárnak, a pápai és nemzetközi tudományosság e fontos intézményének vezetője. Nagy megtiszteltetés számunkra, és a MTA-PPKE Lendület Egyháztörténeti Kutatócsoport vatikáni levéltári kutatásainak komoly elismerése, hogy Mons. Pagano elfogadta meghívásunkat. Látogatása célja, hogy bemutassa a Kutatócsoportunk által kiadott vatikáni-magyar történeti könyvsorozat, a 10 éve megjelenő Collectanea Vaticana Hungariae legújabb két kötetét' – hangsúlyozta Tusor Péter történész.

Az 1297 és 1536 közötti időszakot feltáró munka mintegy 1000 oldalon tartalmaz a középkori Magyarországra vonatkozó, köztörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értékű, jórészt ismeretlen adatokat az Apostoli Kamara gyűjteményeiből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben