Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Április 24. 07:15, péntek | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Hatalmas esőzés válthatta ki a hawaii Kilauea vulkán kitörését

Hatalmas esőzés válthatta ki a hawaii Kilauea vulkán kitörését

Hatalmas és tartós esőzés válthatta ki a Hawaiin lévő Kilauea vulkán 2018-as kitörését a Miami Egyetem (UM) Rosenstiel Tenger- és Légkörkutató Intézetének kutatása szerint.

A tudósok úgy vélik, a csapadék helyi mintázata jelentősen befolyásolja a Kilauea és talán más vulkánok kitörésének időzítését és gyakoriságát.

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban Jamie Farquharson és Falk Amelung kifejtették, hogy a vulkánkitörést valószínűleg az előző hónapokban elhúzódó, időnként szélsőséges mértékű esőzések váltották ki.

"Tudtuk, hogy a Föld felszín alatti rétegének vízösszetételében bekövetkező változások földrengéseket és földcsuszamlásokat idézhetnek elő. Most már azt is tudjuk, hogy vulkánkitöréseket is okozhatnak. A magmából érkező nyomás alatt a nedves kőzet könnyebben törik, mint a száraz kőzet. Ez ennyire egyszerű" - mondta el Amelung.

A Kilauea, Hawaii legaktívabb vulkánja 2018. május 3-án egy különleges új fázisba kezdett: izzó lávát lövellt ki mintegy 60 méteres magasságba, beterítve több mint 30 négyzetkilométernyi területet a Nagy-sziget sűrűn lakott keleti partvidékén.

A példátlan mértékű vulkánkitörés több száz otthont pusztított el. A vulkán aztán önmagába roskadt, végül négy hónappal később, 2018 szeptemberében hagyta abba a tevékenységet - olvasható a Phys.Org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Földi és műholdas mérésekkel Farquharson és Amelung modellezték a vulkánon belüli folyadék nyomását - ez a tényező közvetlenül befolyásolhatja a felszín alatti mechanikai hibákra való hajlamot, idővel vulkáni aktivitást okozva.

A kutatók eredményei szerint a folyadéknyomás a kitörést megelőzően az elmúlt fél évszázad legmagasabb szintjén állt, ami véleményük szerint megkönnyítette a vulkán alatti magmaáramlást. Elméletük magyarázatot ad arra is, miért nem tapasztaltak szintemelkedést a kitörést megelőző hónapokban.

"Vulkánkitörés akkor történik, amikor a magmakamra nyomása elég nagy ahhoz, hogy áttörje a környező kőzetet és a magma a felszínre áramlik. Ennek a nyomásnak a hatására a talaj tíz centiméterekkel megemelkedhet. Mivel a vulkánkitörést megelőző évben nem volt megfigyelhető ilyen emelkedés, alternatív magyarázatot kerestünk" -fejtette ki Amelung.

Bár kisebb gőzkilövelléseket és vulkáni eredetű földrengéseket más vulkánok esetében a múltban már összekapcsoltak esővíz beszivárgásával, ez az első alkalom, hogy ez a mechanizmus a magyarázat egy mélyebb magmatikus folyamat esetében is.

A tudósok szerint felismerésük révén tovább fejlődhetnek a vulkánkitörések előrejelzésének módszerei.

"Ismert, hogy az izlandi jégsapka olvadása változásokat okozott a vulkánok tevékenységében. Mivel a jelenleg zajló klímaváltozással az előrejelzések szerint a csapadék mintázatának változása is együtt jár, várható, hogy hasonlóképpen fogja befolyásolni a vulkáni aktivitást" -fejtette ki Farquharson.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése