Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 19. 12:54, szerda | Bulvár
Forrás: MTI

Kanye West 'menet közben' kért engedélyt Pressertől

Kanye West 'menet közben' kért engedélyt Pressertől

Az egyik legnagyobb amerikai hiphopsztár, Kanye West "menet közben" kért engedélyt Presser Gábortól, hogy a héten megjelent új albumán található New Slaves című dalban használhassa a magyar zenész szerzeményét, a Gyöngyhajú lányt.

A jogi kérdések még csak részben oldódtak meg, de Kanye West menedzsmentje kért engedélyt az Omega egykori nagy slágere, a Gyöngyhajú lány használatára - tudta meg az MTI kedden a jelenleg egy külföldi stúdióban dolgozó Presser Gábor egyik munkatársától.
A több tízmilliós eladásokat produkáló Kanye West, a 36 éves amerikai rappersztár Yeezus című, sorrendben hatodik stúdióalbumán szerepel a New Slaves című dal, amelyben vendégénekesként Frank Ocean működik közre. West a szám utolsó mintegy másfél percében használta fel hangmintaként a Presser Gábor zenéjére és Adamis Anna szövegére 1969-ben született Omega-számot, a Gyöngyhajú lányt. Még Kóbor János énekének egy részlete is hallható az eredetileg 1969-ben, az Omega 10000 lépés című albumán megjelent dalból.
A Gyöngyhajú lányt számos alkalommal dolgozták fel, nemcsak hangmintaként, hanem teljes egészében külföldi előadók: közéjük tartozott a világhírű német Scorpions zenekar, amelyik White Dove címmel adta elő a dalt 1995-ben.
Az MTI Presser Gábor munkatársától megtudta, hogy mások dalainak felhasználásakor a kiadói, jogi részletek sokszor "elkenődnek", és megesik, hogy a szerzők gyakorlatilag csak a felvétel megjelenése után hallják először a feldolgozást, de ebben az esetben sem történik feltétlenül jogsértés.
Presser Gábor egy másik szerzeménye, A siker (szövegíró: Sztevanovity Dusán) egy részletét egy másik ismert hiphop előadó, az amerikai producer, dj és rapper duó, a Prodigy & Alchemist használta fel múlt héten megjelent Albert Einstein című albumán, a Breeze című dalban. A zene mellett a szám elején Somló Tamás éneke is hallható.
Az MTI úgy tudja, e dal felhasználásának engedélyezése kapcsán még tájékozódik Presser Gábor.
Amerikai popsztárok az elmúlt években előszeretettel használtak fel hangmintákat magyar dalokból. Ezek között volt 2010-ben Christina Aguilera Woohoo című száma, amely Kovács Kati Add már, Uram az esőt!-jéből, Koncz Tibor szerzeményéből egy dallamtöredéket használt fel. A lemez kísérőfüzetében feltüntették, hogy a Woohoo-ban Kovács Kati dalából hallható egy részlet.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.