Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Március 29. 18:04, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Kétezerrel nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma

Kétezerrel nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma

Kétezerrel nőtt idén a felsőoktatásba jelentkezők száma - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) alakuló ülésén kiemelte: különösen fontos volt a számukra, hogy a műszaki, a gazdaságtudományi és az informatikai képzés területén a szakok részesedése emelkedjen.

Kitért arra, hogy idén az előző évhez képest 10 százalékkal nőtt a gyógypedagógus képzésre való jelentkezések száma.

A miniszter a felsőoktatás helyzetét értékelve rámutatott arra: a területen nyugalmi állapot, egyfajta stabilitás jellemző.

Az akkreditációs bizottságról szólva hangsúlyozta: bíznak abban, hogy a kormánnyal együtt nemcsak a magyar felsőoktatás ügyét szolgálják, hanem egy még szélesebb dimenzióba is ki tudnak tekinteni.

Hozzátette: a MAB feladatai közül a legfontosabb, hogy biztosítsa a felsőoktatás színvonalát a saját eszközeivel, azzal a minőségbiztosítási tevékenységgel, amit végez. Képes legyen a konkrét intézmények szűken vett érdekeitől adott esetben eltekinteni, és rögzíteni, hogy az ország és a nemzet szempontjából milyen lépésekre van szükség, valamint ezeket a saját eszközeivel támogatni is tudja.

A miniszter azt mondta, ha ez ténylegesen így lesz, biztos abban, hogy jó lesz az együttműködésük.

Balog Zoltán az ülésen Palkovics László oktatási államtitkárral átadta a bizottság tagjainak hat évre szóló kinevezési okiratait.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság a felsőoktatási törvény alapján a felsőoktatásban folyó képzés, tudományos kutatás, művészeti alkotótevékenység tudományos minőségének ellenőrzését, biztosítását és értékelését elősegítő országos szakértői testület. A MAB a törvényben szabályozott módon közreműködik a felsőoktatási intézményekkel összefüggő eljárásokban, különös tekintettel a doktori iskolákra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.