Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 18. 05:00, kedd | Bulvár
Forrás: ujasz.hu

Kis híján női hangja lett KITT-nek, 30 éves a Knight Rider

Kis híján női hangja lett KITT-nek, 30 éves a Knight Rider

Videojáték is készült belőle.

Harminc éve, 1982 szeptemberében indult hódító útjára a Knight Rider, amely nemcsak David Hasselhoff karrierjének adott komoly lökést, de a beszélő autót, KITT-et is beemelte a köztudatba. A négy évadot és több folytatást megélt sorozat alapja egy poén volt, zenéjét több együttes felhasználta már, KITT hangja pedig egy GPS-rendszer alapja is.

KITT (a Knight Industries Two Thousand rövidítése) kialakításához a rendező Glen A. Larson az első két Pontiac Trans Amet vette meg, közvetlenül a gyártósorról, de még ezen is változtatott - az orr-rész például a sorozat kedvéért lett ilyen, a kereskedelmi forgalomba került autók elöl másként néztek ki. Nehéz elképzelni, de ha a készítők az eredeti ötlethez ragaszkodnak, KITT-et ma TATT-ként (Trans Am Two Thousand) ismernénk, és női hanggal élne az emlékezetünkben.
Szintén nehéz elképzelni a sorozatot a Michaelt alakító David Hasselhoff nélkül, aki szappanoperából került át a sorozatba, és ebben a szerepében vált világszerte ismertté. Innentől kezdve gyakran játszott rendes, szavahihető figurákat, akik ezen tulajdonságaik ellenére sem ijednek meg semmilyen veszélytől. Michael Knightban ugyanis megvolt az, ami a legtöbb hasonló sorozatkarakterből hiányzik: a megbízhatóság - komolyan vette a munkáját, és nem játszadozott a nőivel.
Őt segítette az Edward Mulhare által alakított Devon Miles - akit a megye után eredetileg Devon Shire-nek hívtak volna -, valamint két nő, előbb Bonnie Barstow (Patricia McPherson), majd April Curtis (Rebecca Holden). KITT-nek William Daniels kölcsönözte a hangját, az ő szinkronját azonban többnyire külön vették fel, így Hasselhoff például csak hat hónapnyi forgatás után, a stáb karácsonyi partiján találkozott először a színésszel.

Sztárokat is megihletett

A Knight Rider végül hatalmas siker lett, így számos folytatása is készült, de az eredeti népszerűségét egyik sem tudta túlszárnyalni. Volt két tévéfilmes kísérlet, a Knight Rider 2000 és a Knight Rider 2010 is. A Knight Rider-ből több videojáték is készült, de főcímzenéje is megragadta több zenész figyelmét: a legismertebb, ezt a hangmintát felhasználó szám talán Panjabi MC slágere, a Mundian To Bach Ke, de többek között Busta Rhymes, Lil' Kim és a System of a Down is beépítette egy-egy dalába. 2008-ban William Daniels hangjával készült egy GPS rendszer is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.