Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Április 19. 08:20, péntek | Belföld
Forrás: mti

Magyarország veszi át a Balti államok légtérbiztonsági missziójának vezetését

Magyarország veszi át a Balti államok légtérbiztonsági missziójának vezetését

Május elejétől Magyarország veszi a NATO kötelékében működő, a balti országok légtérvédelmét ellenőrző parancsnokság vezetését - tájékoztatott közleményében a katonai szövetség csütörtökön.

A magyar vezetésű, a litvániai Siauliai térségében állomásozó, 50. misszió munkájához Nagy-Britannia és Spanyolország légiereje nyújt segítséget.

Mint közölték, 2015 óta ez a második alkalom, hogy Magyarország JAS 39 Gripen típusú vadászrepülőgépeivel vezeti majd a négyhavonta cserélődő parancsnokságot, amely a három balti ország 2004-es NATO-csatlakozása óta ellenőrzi Észtország, Litvánia és Lettország légterének védelmét.

Az észak-atlanti katonai szövetség tájékoztatása szerint a három balti ország légtérvédelmében szolgálatot teljesítő spanyol légierő F-18-as vadászgépeit telepíti a litván légibázisra. Ez a hatodik alkalom, hogy Spanyolország részt vesz a balti országok légtérvédelmében, ebből két alkalommal 2006-ban és 2016-ban vezette a missziót.

A brit Királyi Légierő Eurofighter típusú repülőgépeivel az észtországi Amari katonai reptérről támogatja a légtérvédelmi munkát. Az Egyesült Királyság 2004-óta vesz részt a balti légtérvédelemben, 2015-ben és 2016-ban bővítette is a litván Siauliai és az észt Amari légibázison szolgálatot teljesítő flottáját.

A légtér biztonságának fenntartásáról szóló NATO-megállapodás biztosítja a szövetségesek légterének integritását és védelmét. A NATO olyan tagországok légtérvédelmének ellenőrzésében vállal szerepet, amelyek nem rendelkeznek saját légiforgalmi képességekkel - tették hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni