Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 07. 07:13, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Már 500 fölött a halálos áldozatok száma

Már 500 fölött a halálos áldozatok száma

Meghaladja az ötszázat a thaiföldi áradások halálos áldozatainak száma; a fővárosban, Bangkokban súlyosbodik az árvízhelyzet, ivóvíz- és élelmiszerhiány alakult ki.

A thaiföldi hatóságok vasárnap közölték, hogy az országban 506 ember halt meg eddig, hatvannal több az előző napon közöltnél. A fővárosban ugyanakkor eddig senki vesztette életét az özönvíz következtében, pedig az árvízhelyzet súlyosbodik.

Az esőzések következtében megáradtak a folyók. Vasárnapra a 12 milliós Bangkok egynegyede – nyugati, keleti és északi kerületei – víz alá került, és az ár a belvároshoz közeledik. A helyi hatóságok minden megtesznek azért, hogy ezt megakadályozzák: erősítik a sebtében homokzsákokból épített védőgátakat, a tengerbe szivattyúzzák ki a vizet az elöntött területekről, és csatornákon keresztül próbálják elvezetni az észak felől betörő áradatot.

Helyszíni jelentések szerint a víz jelenleg a Bangkok elöntött, északi részéből a városközpont felé tart, s megkerülve a töltéseket és a zsilipeket a csatornalyukakból tör fel, barnás-feketés bűzlő szennyel lepve el a város utcáit. Két hete, amikor az árvíz kezdte elérni a fővárostól északra fekvő tartományokat, a víz még áttetsző volt, tisztán lehetett látni alatta a felfestést az utak és járdák burkolatán, most viszont sötét, sűrű folyadék lepi el a főváros utcáit.

A belvárosi üzleti negyed egyelőre nincs víz alatt, de elérte az ár azt az utcát, ahol Jinglak Sinavatra miniszterelnök lakik. Házától mintegy 300 méterre a víz átbukott egy csatorna töltésén, s közben a csatornalyukakból felszínre törő víz elkezdte elárasztani azt az utcát is, ahol a kormányfői palota található. Bangkok polgármestere újabb négy városnegyedben rendelte el a lakosság kötelező kitelepítését.

Bangkokban komoly veszélyt jelentenek a vízbe került mérgező ipari és háztartási hulladékok, illetve az elhullott állatok. A fővárosban ivóvíz- és élelmiszerhiány alakult ki. Egy felmérés szerint az ország árvíz sújtotta területein egekbe szöktek az élelmiszerárak. Országszerte hárommillió embert sújtanak az áradások, 150 ezer ember maradt fedél nélkül. A természeti katasztrófa megbénította a közlekedést, sok helyütt állnak a gyárak. Becslések szerint a thaiföldi áradások eddig 10-16 milliárd dolláros kárt okoztak a délkelet-ázsiai országnak.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.