Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. November 06. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már hétévesen tanulhatnak programozni a gyerekek

Már hétévesen tanulhatnak programozni a gyerekek

Néhány év múlva a programozói tudás ugyanolyan fontos lehet a munkaerőpiacon, mint amilyen ma a nyelvismeret. A digitális írástudás elsajátítása, a könnyebb elhelyezkedés mellett, a problémamegoldó készséget, illetve az algoritmikus gondolkodást is fejlesztheti - mondta a Rádió Orienten Breuer Anita, a gyerekek számára programozó képzéseket indító Logiscool vezetője.

Az emberiség nagy részére jellemző, hogy képes a digitális jelek olvasására, viszont ezeket megírni, vagyis programozni nem sokan tudnak. Pedig már egészen kis kortól el lehet sajátítani ezeket az ismereteket, hiszen léteznek nagyon egyszerű, kifejezetten gyerekeknek szánt programnyelvek – közölte Breuer Anita.

Az általános iskolák informatika óráiról szólva elmondta, nagyon alacsony az óraszám, és ezeken többnyire csak az alkalmazói programokat ismerik meg a gyerekek, amik fontosak ugyan, de nem igazán előremutatók. Programozni csak nagyon kevés iskolában tanulhatnak, pedig a világ nagy része már máshol tart – hangsúlyozta Breuer Anita. Kifejtette, Európa több országában, így például Angliában, vagy Írországban már kis kortól bevezették a programozás oktatását, az USA-ban pedig maga Barack Obama szólította fel a fiatalokat, hogy kezdjék el megtanulni a kódolást.

A szülők egyre inkább felismerik ezen tudás elsajátításának a fontosságát, és látják, hogy addigra mire gyermekeik a munkaerőpiacra kerülnek olyan alapvető fontosságú lesz, mint ma a nyelvtudás. „Gyakorló szülőként látom, hogy nem lehet eltiltani a gyerekeket a különböző eszközöktől, de szerintünk, ha már úgyis tölt vele időt gyermekünk, akkor ne csak passzívan használja, hanem alkosson rajta. Nagy öröm látni, amikor egy saját játék elkészül” - mondta.

A Logiscool oktatási módszerét ismertetve hangsúlyozta, „nagyon sokrétű a tananyagunk, kezdő kurzusainkon számítógépes játékokat készítenek a gyerekek, ezután jönnek az applikáció készítő programok, de robotokat is programoztak már. Élményalapú oktatást nyújtunk, így játszva megismerkednek például a koordináta rendszerrel. Oktatóink mind programozó egyetemisták, akik jól megtalálják a hangot a gyerekekkel.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.