Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Április 21. 12:08, szombat | Bulvár
Forrás: mti

Meggyógyult a világ legsúlyosabb gonorrheájával fertőzött férfi

Meggyógyult a világ legsúlyosabb gonorrheájával fertőzött férfi

Orvosai szerint \"nagy szerencséje volt\" a brit férfinak, akinek sikerült meggyógyulnia a gonorrhea szuperellenálló baktériuma okozta fertőzésből - számolt be róla a BBC hírportálja.

Az eset "vészcsengőt jelent mindenki számára" - vélték a beteg orvosai, akik szerint a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktérium a jövőben gyakrabban okozhat betegséget.

A meg nem nevezett férfi a szuperrezisztens kórokozót Délkelet-Ázsiában kaphatta el, ahol idén az év elején járt, és az úton szexuális kapcsolatba lépett egy helyi nővel, noha állandó partnere van Nagy-Britanniában.

Ez volt az első olyan eset, hogy a nemi úton terjedő gonorrhea nem reagált a szokásos első körben adott antibiotikumokra, ám azóta két újabb fertőzöttet jelentettek Ausztráliából.

A most meggyógyult férfi betegsége a múlt hónapban derült ki. A gonorrhea kezelésére szolgáló leggyakoribb gyógyszerkoktél - az azitromicin és a ceftriaxon kombinációja - nem segített a férfin a brit egészségügyi szolgálat jelentése szerint.

A fertőzés részletes analízise alapján egy végső antibiotikumban - az ertapenemben - bíztak, ezzel kezelték ki végül a beteget.

Az egészségügyi szolgálat vizsgálatot indított a lehetséges további brit fertőzöttek megtalálására, de megállapították, hogy a kór nem terjedt tovább, a férfi állandó partnere sem kapta el.

A két új ausztrál fertőzött közül az egyik szintén kapcsolatba lépett egy délkelet-ázsiai nővel, a másik azonban nem számolt be ilyesmiről.

A gonorrheát (kankó, tripper) a Neisseria gonorrhoeae baktérium idézi elő, védekezés nélküli szexuális aktussal terjed.

A WHO tavaly júliusban figyelmeztetett az új, minden kezelésnek ellenálló kórokozók megjelenésére.

"A gonorrhea kórokozója igen intelligens. Akárhányszor új típusú antibiotikumot fejlesztünk ki ellene, ellenállást alakít ki vele szemben is" - mondta el akkor Teodora Wi, a genfi központú ENSZ-szervezet specialistája.

A WHO becslései szerint évente 78 millió embert kapja el a betegséget, mely a nemi szerveket, a végbelet és a torkot fertőzheti meg. A kórnak sok esetben nincs tünete, de a medence szerveinek gyulladását, méhen kívüli terhességet, meddőséget okozhat, valamint növeli a HIV-fertőzés kockázatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.