Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Április 09. 05:01, kedd | Belföld
Forrás: mti

Mérséklődik az aszály, jelentős mennyiségű csapadék várható

Mérséklődik az aszály, jelentős mennyiségű csapadék várható

Mérséklődik az aszály, további jelentős mennyiségű csapadék várható a héten - írta hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A múlt hét második feléig tartó szárazságot pénteken megszüntető légörvénynek köszönhetően az ország nagyobb részén 5-15 milliméter csapadék esett, de a Duna-Tisza köze jelentős területén, Nógrád megyében, valamint a Tiszántúl nagyobb részén csak 0-5 milliméter. Ez pedig a talajnak csak a felső néhány centiméterét tudta megnedvesíteni , és azóta már el is párolgott vagy épp csak a port verte el - írták. Ahol legalább 10 milliméter eső esett, ott a növények gyors fejlődése várható.

A talaj felső 20 centiméteres rétegének nedvességtartalma a Dunántúlon, valamint Heves és Borsod megyében jelentősen nőtt, de máshol 30 százalék alatt van, Csongrád megyében például a felső 50 centiméter nedvességtartalma is sokfelé a kritikus 40 százalékos érték alá csökkent.

Az OMSZ szerint ezen a héten többször és sokfelé csapadékos idő várható, szerdáig főleg délen és a Dunántúlon, majd a hét második felében országszerte, a heti csapadékmennyiség 15 és 30 milliméter között valószínű, néhány helyen ennél is több lehet, így a talaj vízkészlete a jelentősen nőhet.

Gyakran lesz élénk, többször erős az északi, északkeleti szél, amelyet a növényvédőszeres-permetezésnél kell számításba venni.

A héten a természetes vegetáció, a fű is gyors fejlődésnek indul, "kizöldül" az ország, ez a csapadékkal párosulva véget vet a szárazfű tüzes időszaknak - írta a meteorológiai szolgálat.

Megjegyezték, hogy a napokban sokféle gyümölcsfa virágzik, aminek kedvez a meleg időjárás, az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet jellemzően 10-12 fok körül van és a mélyebb rétegek sem hidegebbek, ami már megfelelő a kukorica vetéséhez.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán közölt előrejelzése mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá csaknem 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján áll össze.

Címkék: aszály, csapadék, eső

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.