Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Január 16. 07:10, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Nyolc település választ újra vasárnap

Nyolc település választ újra vasárnap

Nyolc településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap:

Inárcson, Gyulajon, Szakonyban és Döröskén polgármestert, a főváros XXII. kerületében, Törökszentmiklóson és Sajószentpéteren egyéni választókerületi képviselőket választanak, Nagybudméron pedig nemzetiségi képviselőket. Az időközi polgármester- és egyéni képviselői választásokra azért kerül sor, mert októberben szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végző jelöltek között.
A Pest megyei Inárcson tavaly októberben három független jelölt indult a polgármesteri tisztségéért, az első helyen azonban szavazategyenlőség alakult ki a korábbi polgármester, Gál Imre László és Turcsány Andrea egyaránt 852 szavazatot kapott. A vasárnapi időközi választáson is ők ketten indulnak, a választói névjegyzékben 3755-en szerepelnek.

A Tolna megyei Gyulajon októberben három független polgármesterjelölt indult a településen, az első helyen a korábbi polgármester, Selmeci László és Horváth Lajos egyaránt 188 szavazatot kapott. Vasárnap az időközi választáson két jelöltre, az ezúttal is függetlenként induló Selmeci Lászlóra és Horváth Lajosra lehet szavazni. A dombóvári járáshoz tartozó, 958 lakosú településen 651-en szavazhatnak.

A Győr-Moson-Sopron megyei Szakonyban októberben két független polgármesterjelölt indult, Farkas Gyula István polgármester és Csenár Mátyás József; mindketten 129 szavazatot kaptak, így most időközi választást kell tartani. A vasárnapi szavazáson is ez a két jelölt indul, a választói névjegyzékben 385-en szerepelnek.

A Vas megyei Döröskén októberben két független jelölt indult a polgármester-választáson, a jelenlegi faluvezető, Dománé Tóth Erika és Horváthné Varga Marietta Margit; mindketten 38 szavazatot kaptak. Vasárnap szintén ők ketten indulnak a választáson, a választói névjegyzékben százan szerepelnek.

A főváros XXII. kerületében 8. számú egyéni választókerületében egyéni képviselőt kell választani. Októberben három jelölt indult, a legtöbb szavazatot Csiszár Zsuzsanna (Fidesz-KDNP) és Nádor Iván (Párbeszéd-LMP-Közösség Dél-Budáért Egyesület-Momentum-DK-MSZP) szerezte, 814-814-et. Most vasárnap szintén három jelölt indul, Csiszár Zsuzsanna és Nádor Iván mellett Benyovszky Gábort (Magyar Munkáspárt) vette nyilvántartásba a választási bizottság. A választói névjegyzékben 3796-an szerepelnek.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklós 1. számú egyéni választókerületében októberben öt jelölt indult, a legtöbb szavazatot Pataky Tibor Csaba (Fidesz-KDNP) és Fejes Tibor (független) kapta, 291-291 voksot. Vasárnap Pataky Tibor és Mészáros Zoltánné (Otthonunk Szentmiklós Egyesület) indul a képviselői posztért, a választói névjegyzékben 2071-en szerepelnek. A település képviselő-testületében jelenleg - a polgármesterrel együtt - hat tagja van az Otthonunk Szentmiklós Egyesületnek és öt a Fidesz-KDNP-nek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéter 5. számú egyéni választókerületében októberben négy jelölt indult, a legtöbb szavazatot Kocsi Tibor (Zöldek Pártja) és Oláh István (MSZP-DK) kapta, 158-158-at. Vasárnap nyolc jelölt indul, köztük az októberben legtöbb szavazatot kapó jelöltek, valamint öt független (Garai-Schwaitzer Renáta, Horváthné Balogh Erika, Takács András, Toldi Miklós és Tóthné Bodgál Gizella), valamint Plopp Attiláné (Fidesz-KDNP). A választói névjegyzékben 1054-en szerepelnek.

A Baranya megyei Nagybudméron három települési nemzetiségi önkormányzati képviselőt választanak, miután a képviselők száma a szükséges létszám alá csökkent. A voksoláson négy jelölt indul, a választói névjegyzékben 57-en szerepelnek. Vasárnap egy román települési nemzetiségi választást is tartottak volna, Kecskeméten, ez azonban jelöltek hiányában elmarad, így itt legközelebb csak 2024-ben lehet nemzetiségi önkormányzatot alakítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során