Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. December 14. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Orbán: A hét végéig megoldjuk a felsőoktatási reformot is

Orbán: A hét végéig megoldjuk a felsőoktatási reformot is

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta csütörtökön Brüsszelben újságíróknak, hogy a hét végéig megoldják a felsőoktatási reform ügyét.

A kormányfőt erről magyar újságírók kérdezték, amikor megérkezett az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek péntekig tartó tanácskozására. „Erős hetünk van. Hétfőn megcsináltuk a költségvetést, szerdán pedig a gáz-, távfűtés- és villamosáram-árcsökkentést, csütörtökön megoldottuk a jövő évi minimálbért, és a hét végéig megoldjuk a felsőoktatási reformot is” – válaszolt Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy üzen-e valamit a tüntető diákoknak. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár marad-e a posztján.

Csökken a hatáskör, ezért a tiltakozás

A felsőoktatási koncepció ellen tiltakozó szakmai szervezetek és egyes hallgatói önkormányzati szereplők Giró-Szász András kormányszóvivő szerint azért ellenérdekeltek az átalakításban, mert az új elképzelések alapján csökken a hatáskörük.

A felsőoktatási keretszámok december 6-i bejelentésével világossá vált, hogy a rektorok egy fontos privilégiumukat érzik majd sértve: az állami támogatás fölötti korlátlan rendelkezés joga a kancellári intézmény bevezetésével megszűnik, ezáltal – mint erre Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár is rámutatott – az egyetemek nem teríthetik majd szét a közpénzt a piacképes és népszerű, illetve az évente alig 5-8 hallgatóval vegetáló képzések között. A rektori konferencia mozgástere is a kancellár intézményének bevezetése miatt csökken, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetéé pedig azért, mert nem kari, hanem szakszinten lesznek leosztva a keretszámok, és így nem lehet majd kari szinten „elbújtatni” a rosszul működő szakokat.

Címkék: felsőoktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.