Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Október 15. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Őssejttel gyógyítanák az 1-es típusú cukorbetegséget

Őssejttel gyógyítanák az 1-es típusú cukorbetegséget

Új kutatásuk során embrionális őssejteket alakították át olyan működőképes béta-sejtekké a kutatók, amelyek képesek voltak az inzulin előállítására. Ezzel megtették az első lépést az 1-es típusú cukorbetegség lehetséges gyógyítása felé - adta hírül aHealth Day.

Jelenleg az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek naponta többször inzulin-injekció segítségével kell pótolniuk a szervezetük által nem termelt hormont. Ez azonban nem gyógyítja a betegséget.

Ezúttal az injekció helyettesítésére kerestek természetes megoldást, nevezetesen a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek termelődésére a Harvard Egyetem kutató. A vizsgálat eredményeképpen több száz millió ilyen sejt előállítására voltak képesek a szakemberek Douglas Melton vezetésével.

Az állatokba beültetett sejtek hat hónapig éltek a szervezetben, így a vizsgálat következő fázisának kihívása ennek meghosszabbítása lesz. Ezen kívül a szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy az állatokon végzett kísérletek eredményei nem feltétlenül replikálhatók az emberi szervezetben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk