Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Október 25. 14:28, szerda | PR

Több lakástakarék egy családban - akár a kicsiknek is

Több lakástakarék egy családban - akár a kicsiknek is

Keresve sem találni jobb befektetési formát a lakástakaréknál, avagy LTP-nél. Kiemelkedő a hozama, minden számlán elhelyezett forinthoz 30 százalékot tesz hozzá az állam.

A kritikusok egy jellemzőjét tudják kiemelni, ami nem teszi bőségszaruvá ezt a megtakarítási formát: felül korlátos a havonta betehető összeg mennyisége.

Ennél fogva maximum évi 72 ezer forint az állam hozzájárulása. A hozam így is rendkívülinek tekinthető azon a piacon, ahol a befektetési termékek 1-2 százalék körüli pluszt hoznak.

A mindent vivő hozam

A 30 százalékos plusz egy év alatt egyharmadnyival való növekedést jelent. Ám ahogy a félretett összeg nő, a havi stabil befizetés utáni állami támogatás értelemszerűen egyre kisebb mértékben ‘építi’ a megtakarítást.

A különböző ajánlatok kissé eltérnek; egy 4 éves LTP szerződés esetén 9 és 12 százalék közti hozam jellemző. Minél hosszabb az időszak, annál kisebb arányaiban a hozam, ezért a legrövidebb megtakarítási időt érdemes választani - ez régóta hangoztatott szakértői ajánlat.
Jó tudni, a hozam mutatójában, az EBKM-ben (Egységes Betéti Kamatláb Mutató) egy tényező nincs benne - ami az LTP esetén eléggé jelentős -, ez a számlanyitási díj.

A család ereje

Ha ilyen szép a hozam, hogy lehetne a 4 év utáni maximum 1,2 millió forint körüli összegnél esetleg többet kihozni a lakástakarékból? Erre szerencsére van lehetőség, amennyiben van pár, a szerződésbe bevonható családtagunk. Az LTP ugyanis családcentrikus: szabályzatában meg van határozva, hogy kiknek nyithatunk szerződést a famíliánkból. Ha pedig így több LTP fut a családban, a végösszeg akár egyetlen ingatlanra is fordítható.

Hogy hány kedvezményezettnek nyitunk lakástakarékot, csak a családtagjaink számától függ. Az persze fontos, hogy mivel csak a megnevezett személy veheti fel a megtakarítást, ne legyen gond abból, hogy teljesen más elképzelései vannak a végösszeggel kapcsolatban. Elkaszinózni persze senki sem tudja a pénzt, hiszen számlával kell igazolni, hogy a felvett végösszeg lakás célra lett fordítva.

Alapvetően egyenes ági rokonokat vonhatunk be az LTP-be. Az élettársakat a szabályozás nem tekinti családtagnak, ám a vérrokonság nem feltétel, mostoha szülő és gyermek is nyithat egymásnak LTP-t. Kiskorú gyerek is lehet kedvezményezett, és nem kell a nagykorúságot megvárni az összeg felhasználásával, a kiutalt összeggel rendelkezhet az, aki a gyermek gyámja.

Azaz ha azt a kissé idealizált esetet vesszük, amelyben szüleinknek, összes nagyszülőnknek, két gyermekünknek, házastársunknak, és két testvérünknek indítunk szerződést - nagy a család - akkor máris fut tíz szerződés. Ezáltal nem 1,2 millió forintot nyerünk a legrövidebb idő alatt, hanem ennek tízszeresét. Még tovább növelhetjük a hozamot, ha megosztjuk a szerződéseinket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.