Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. December 02. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több százan bukhatják el a nyelvvizsgát

Több százan bukhatják el a nyelvvizsgát

Körülbelül hatszáz bizonyítványt mellékelt az ügyészség a nyelvvizsgabotrányról szóló vádiratához – értesült aMagyar Nemzet. Az ügyben érintett egyik vizsgaközpont sem tudott azonban választ adni arra a kérdésre, hogy milyen intézkedéseket vezettek be a hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében.

A hatszáz bizonyítvány tulajdonosa el is veszítheti nyelvvizsgáját, ha a bíróság bűnösnek találja az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központjának (ITK) egykori munkatársait, valamint további vizsgahelyek megvádolt alkalmazottait.

A budapesti és a Pest Megyei Főügyészség tájékoztatásából az is kiderült, melyek a további vizsgahelyek: a NovoSchool, a vecsési Studium 98 nyelviskola, valamint a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület váci szervezete.

A hatóság közölte: a nyomozás során körülbelül hatszáz okmányt foglaltak le, s azokat a vádirattal együtt megküldték az illetékes törvényszéknek. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a lefoglalt bizonyítványokat a jogerős ítéletet követően küldje meg az Oktatási Hivatalnak, ahol dönthetnek a jogtalanul szerzett nyelvvizsgák bevonásáról.

A 2000-es évek legnagyobb nyelvvizsgacsalási ügyét a múlt héten kezdte tárgyalni a Monori Járásbíróság. A vádlottak padján negyvenegyen foglalnak helyet – a szervezők mellett olyanok is, akik fizettek a nyelvvizsgatesztek megoldókulcsaiért. Mivel időközben további hetvenhat ember ellen emeltek vádat, a törvényszéknek szerdán döntenie kell a két eljárás egyesítéséről. Valószínű, hogy a tárgyalást ezek után katonai tanács előtt kezdik újra, mivel a terheltek között nem egy rendőr, tűzoltó, büntetés-végrehajtási dolgozó is akad. A lapnak nyilatkozó ügyvédek azt is elmondták: az érintettekre hosszú pereskedés várhat, ugyanis munkáltatóik visszakövetelhetik azt a pénzt, amelyet a bizonyítványok nélkül nem fizettek volna ki nekik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: