Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 05. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Tolna nem úszkál a tengeriben

Tolna nem úszkál a tengeriben

Elmarad a várttól a kukorica termésátlaga Tolna megyében, ahol még a takarmánynövény területének több mint egytizedén nem fejeződött be a betakarítás.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának november eleji adatai szerint a kukorica 110 654 hektáros vetésterületéből eddig 94 105 hektáron végeztek a betakarítással; a növény hektáronként 7,4 tonnás termést hozott, ami fél tonnával elmarad a tavalyi átlagtól és közel egy tonnával a várttól. Az olajos növények közül 25 ezer hektáron termett napraforgóból hektáronként 2,8 tonnát, a mintegy ötezer hektáron termesztett repcéből hektáronként 2,65 tonnát takarítottak be, mindkettő magasabb a tavalyi átlagnál.

Palásti Barbara, az igazgatóság földművelésügyi osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a gyengébb termés egyik oka a nyári aszályos időjárás, másrészt az, hogy a homokos területeken, illetve ott, ahol a tavaszi belvíz miatt csak májusban tudtak vetni, nem fejlődött megfelelően a növény. A jó termőterületnek számító dombóvári körzetben 8,4 tonnás, Paks környékén 7,1 tonnás termést takarítottak be.

Az osztályvezető megjegyezte: idén megérte olajos magvakat termelni; a napraforgót 95-110 ezer, a repcét akár 120-130 ezer forintos tonnánkénti áron is értékesíthették a termelők. Kukoricára év elején 55-57 ezer forintos áron kötöttek szerződést, jelenleg 50-55 ezer forintot kínálnak a növény tonnájáért.

A szakember beszámolt arról is, hogy a szárazság miatt az őszi vetés is jelentős késésben van. A 250 ezer hektáros Tolna megyei vetésterületen idén 48 ezer hektáron terveznek őszi búzát vetni a gazdálkodók, ami háromezer hektárral több a tavalyinál. A gabona azonban eddig csak 35,8 ezer hektáron került a földbe, és elmaradásban van a 7,2 ezer hektáron tervezett árpa vetése is.

Emiatt valószínű, hogy őszi búzát kisebb területen termesztenek majd Tolna megyében, és a tavaszi vetésű kukorica vetésterülete tovább nő, várhatóan tízezer hektárral meghaladja az idei területet.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.