Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Január 29. 13:17, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Új tetoválásokat fedeztek fel Ötzi, a gleccsermúmia bőrén

Új tetoválásokat fedeztek fel Ötzi, a gleccsermúmia bőrén

Új, eddig ismeretlen tetoválást fedeztek fel Ötzi, az Alpok gleccserében kiváló állapotban fennmaradt férfimúmia mellkasán a bolzanói Európai Akadémia (EURAC) Múmiakutató Intézetének tudósai, amikor új, fotografikus technikával Ötzi összes tetoválását feltérképezték.

Az új tetoválásokat szabad szemmel nagyon nehéz észrevenni, mivel a férfi bőre rengeteget sötétedett az idők folyamán. Az új technológiával a bőr mélyebb rétegeiben is jól azonosíthatók a tetoválás nyomai - ismertette a ScienceDaily tudományos portál.
Az Ötzit megtaláló turisták már a felfedezés napján, 1991. szeptember 19-én megpillantották a bőrén viselt rajzokat, azóta számos kutatás vizsgálta és katalogizálta azokat. Most Marco Samadelli, az intézet kutatója saját fejlesztésű eljárásával térképezte fel Ötzi bőrének összes ábráját, amelyeket a világ legrégebbi, dokumentált tetoválásai között tartanak számon.
Samadelli különböző szögekből, multispektrális - a spektrum különböző, az ultraibolyától az infravörösig terjedő tartományaiból adatokat rögzítő - eljárással fotózta le a múmiát. Így a bőr mély rétegeiben is nagy pontossággal megmutatkoztak a tetoválások.
A felfedezett 61 jel 0,7-4 centiméteres vonalakból állnak, többnyire kettes, hármas és négyes, párhuzamos csoportokba rendezve, két kereszt is található köztük.
A mellkas bal alsó részének eddig ismeretlen tetoválásai azért meglepőek, mert a többi vonalat nagyrészt a háta alsó részén és a lábszárán találták. A jelek elhelyezkedéséből egyes kutatók azt gyanították, valamilyen gyógykezelésre utalnak, amellyel az ízületek fájdalmát akarták enyhíteni.
A felfedezéssel most feléledt a történelem előtti idők tetoválásairól szóló vita arról, vajon terápiás, szimbolikus vagy vallási jelentősége volt a vonalaknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: