Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Október 15. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Világhálóról vadászik az adóhivatal

Világhálóról vadászik az adóhivatal

Külön egységekkel figyeli az adóhivatal a világhálót, a speciális csoportok elsősorban szabályszegő kereskedőkre, alkoholt és dohányárut kínáló magánszemélyekre, hamisítókra, adócsalókra vadásznak. Hirdetésük miatt lettek gyanúsak a hatóságnak az utóbbi időben például természetgyógyászok, használtcikk-kereskedők és egyes vendéglátósok is - írja aMagyar Nemzet.

Interneten közzétett hirdetéseket olvasgatnak munkaidejükben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai. Nem saját ügyeiket intézik, hanem gyanús reklámokat keresnek és kétes módon működő gazdasági szereplőket igyekeznek tetten érni. A szervezettől a lap megtudta, idén eddig nagyjából kétezer ellenőrzést végzett a NAV a világhálón működő vagy ott hirdető vállalkozásoknál. A vizsgált szereplők között akadtak például természetgyógyászok, a vendéglátó- és a szórakoztatóiparban tevékenykedő cégek vagy éppen használtcikk-kereskedők. A hivatalt nemegyszer közérdekű bejelentések vezették el az érintett internetes boltokhoz vagy más szolgáltatókhoz, árusokhoz. Az adatok szerint a NAV több esetben okkal vizsgálódott, a szervezet ugyanis nagyjából 140 millió forint hiányzó adóra bukkant, emellett kirótt több mint hatvanmilliós mulasztási bírságot. Az ügyek többségében a számla, a nyugta kiállításáról feledkezett meg az adott gazdasági résztvevő.

Mindeközben a pénzügyőrök a jövedéki szabályok megsértőit keresték, így főként a cigaretta és a tömény italok jogellenes árusításának igyekeztek gátat szabni. Idén több mint száz eljárás indult amiatt, mert valaki házi pálinkát, esetleg dohányárut kínált a világhálón. Egyes esetekben elektromos cigarettatöltő gép, máskor százliteresnél nagyobb vagy engedély nélkül készített desztillálóberendezés árusítása miatt vonták felelősségre az internetes hirdetés feladóját. A hatóságnál megjegyezték: a bírság tízezreket, akár százezreket is kitehet, az előírásokat tehát mindenkinek érdemes betartania. Már csak azért is, mert a NAV emberei gyakran gyanútlan vásárlónak adják ki magukat. A legutóbbi esetben például az illegális dohányt kínáló személy nagy tételt próbált értékesíteni, de először csak az áru töredékét, csekélyke részét adta át a megbeszélt helyen és időben a magukat vevőnek álcázó pénzügyőröknek. Ők akkor nem fedték fel magukat, a későbbi találkozón, a félmázsás csomag átvételekor viszont már intézkedtek. A kétes dohányárusoknak az is gyanús lehet, ha a vásárló kutyával jön: a fináncok ugyanis olykor cigarettakereső ebeket is bevetnek.

Az interneten nemcsak hirdetések olvashatók, de megtalálhatók más lényeges információk is. A NAV bűnügyi főigazgatóságának egyik egysége kifejezetten arra szánja idejét, hogy a virtuális térből megszerezze azokat az adatokat, amelyek egy-egy nagyobb adóügyi vagy gazdasági visszaélés leleplezéséhez, a résztvevők azonosításához, kapcsolataik feltérképezéséhez szükségesek lehetnek. A pénzügyi nyomozók főként adócsalások, hamisítások, szerzői jogi jogsértések kapcsán kutakodnak az interneten, az információkat pedig a büntetőeljárásokban használják fel. Évente több ezer bűnügy részleteinek tisztázásához adhatnak segítséget a világhálóról származó ismeretek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk