Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Október 29. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Világsiker lehet a magyar vitorláshajó

Világsiker lehet a magyar vitorláshajó

Október 6-án átadták az idei Magyar Formatervezési és a Design Management Díjakat, melyeket termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában ítéltek oda. Az indulók közül, termék kategóriában Bereczki Dávid nyert tanuló szintű vitorlás kishajójával, a Primussal. Az új szemlélettel alkotott eszközről a készítő, a magyar formatervezés helyzetéről Mengyán András, a Magyar Formatervezési Díj bírálóbizottságának elnökhelyettese beszélt a Rádió Orienten.

A Magyar Formatervezési Díj pályázatot minden év tavaszán írja ki a Magyar Formatervezési Tanács, majd két fordulóban választják ki a négy kategória legjobb alkotásait. 'A bírálóbizottság a hozzáadott értéket tartotta szem előtt' – mondta a minősítésről Mengyán András, a bizottság elnökhelyettese. Kiemelte, eltérő minőségű termékek születnek a különböző kategóriákban. 'Vizuális kommunikációban világszínvonalon vagyunk, akárcsak a divatban. A formatervezésben azonban nem nagyon látok fejlődést. Hiába vannak tehetséges fiatalok, az infrastruktúra miatt nem tudnak érvényesülni. Erősíteni kellene a termékipart” – véli a szakértő. Mint mondta, nálunk is menedzsergárdára lenne szükség, amely a jó ötleteket piacképessé fejleszthetné, ahogy Nyugat-Európában, vagy az Egyesült Államokban. „A Design Terminál egy jó példa, végre létrejött egy menedzser iroda. Ez jó irány, ezt kell bővíteni, színesíteni, erősíteni” – magyarázta Mengyán András.

„A Primus vitorlás kishajó egy 2,5 méter hosszú, 8-9 éves gyerekeknek szánt tanulóhajó, amely megfelelő biztonságot nyújt a számukra és könnyen kezelhető” – foglalta össze a díjnyertes alkotását Bereczki Dávid. A világszerte leginkább elterjedt gyakorló hajót 1947-ben tervezték, azóta radikális változás nem történt ezen a területen. A Primus a beépített légszekrényeinek köszönhetően sokkal biztonságosabb, felborulás esetén is sokkal kevesebb víz marad a hajóban, így a gyerekek bátran folytathatják az utat.

A Primus építése két évvel ezelőtt kezdődött, kézi erővel és technikával. Márciusban volt a londoni premierje, ahol elsősorban újszerű kinézete és ára miatt tetszett meg az érdeklődő közönségnek. A nyertes alkotás különlegessége, hogy Bereczki Dávid valójában egy hobbivitorlás asztalos, nem tervező. Ez azonban egyáltalán nem jelentett gondot; 'az volt a fontos, hogy mennyire van összhangzatban az innováció a formával, az esztétikával, az anyaghasználattal, illetve hogy mennyire piacképes a termék”.

Bereczki Dávid a hagyományos, kopogtatós marketing helyett olyan utat próbál találni, amellyel a nemzetközi vizekre is kievezhet hajójával. „Lenne piac Magyarországon, mert az iskolákban nagyon használt gépparkkal oktatnak' - mondta Bereczki, aki azonban pénzhiány miatt nem annyira a magyar piacot, hanem a nyugat-európai, és idővel esetleg a tengerentúli piacot célozza meg. „Nyílttá teszem a gyártást minden hajógyártó felé, lehetővé teszem, hogy bárki gyárthassa” – magyarázta marketingstratégiáját Bereczki Dávid. A szállítás 1000 kilométer fölött már hatalmas költséget eredményez, ezért a Primus hatékony terjesztéséhez mindenképpen szükség lenne a magyar mellett egy olasz, egy spanyol és egy angol gyártóra is - mondta Bereczki Dávid.

A díjnyertes hajó és a többi 50 pályázó alkotása november 2-ig megtekinthető az Iparművészeti Múzeumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.