Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Március 14. 11:28, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Világszerte megünneplik március 15-ét a magyar közösségek

Világszerte megünneplik március 15-ét a magyar közösségek

A rendezvények szervezésében aktívan részt vállalnak a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által indított Kőrösi Csoma Sándor- és Petőfi Sándor-program ösztöndíjasai is.

A Miniszterelnökség által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a rendhagyó történelemórák, előadások és ünnepségek már a hétvégén megkezdődtek és a héten is folytatódnak. Egyházak, helyi politikai és civil szervezetek, magyar iskolák, nagykövetségek vállalják magukra az események szervezését, amelyekben aktívan részt vesz a Petőfi Sándor-program 72 és a Kőrösi Csoma Sándor-program 140 ösztöndíjasa.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc valamennyi fontos helyszínén, és a forradalmárokhoz köthető helyeken is tartanak ünnepi programokat, így például Medgyesen, Segesváron, Petőfi feltételezett elestének helyén, a 2005-ben újjáépített ispánkúti Petőfi-emlékműnél, a győztes piski csata helyszínén vagy Székelykeresztúron, ahol két éve újra elültették Petőfi körtefáját - közölték.

A kárpátaljai Beregszászon zászlót bont a Kárpátalja Baranta, egy csaknem 100 tagú, magyar harcművészettel foglalkozó közösség, és azon belül a Rákóczi Légió, amely a kárpátaljai kötődésű, de szülőföldjüket ideiglenesen elhagyó barantásokat, harcművészeket, hagyományőrzőket gyűjti össze.

Törökországban is minden évben tartanak megemlékezést, hiszen a szabadságharc után több magas rangú tiszt, maga Kossuth Lajos is menedéket talált itt az üldöztetések elől.

Ünnepelnek New Yorkban is, ahol Kossuth Lajos 1851-ben tizenhét napot töltött.

Londonban külön a megemlékezésre írt színdarabot mutatnak be az ösztöndíjasok aktív részvételével, míg Frankfurtban a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai által zenei művekből, néptáncból, valamint történelmi dokumentumok szemelvényeiből összeállított ünnepi műsort adtak elő a helyi magyarok.

Ösztöndíjas készíti az ünnepi néptáncműsor koreográfiáját a kanadai Torontóban, és szintén ösztöndíjas állította össze a műsort az amerikai Clevelandben is.

Ösztöndíjas munkájának köszönhetően most először lesz ünnepség az angliai Kingston upon Hullban, és hosszú idő után most emlékeznek meg először március 15-ről a szerbiai Tiszakálmánfalván is – olvasható az összegzésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.