Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 03. 06:40, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Az INA felügyelőbizottságának horvát tagjai eltávolítanák az igazgatóság magyar elnökét

Az INA felügyelőbizottságának horvát tagjai eltávolítanák az igazgatóság magyar elnökét

Az INA olajtársaság felügyelőbizottságának négy horvát tagja levélben arra kérte a horvát kormányt, hogy a vállalatnál uralkodó állapotok miatt menessze Áldott Zoltánt, az igazgatóság elnökét - jelentette szombaton a horvát média.

A levél egyik aláírója, Davor Stern megerősítette, hogy küldtek a kormánynak egy levelet az INA-nál kialakult rossz helyzettel összefüggésben, de annak tartalmáról nem kívánt nyilatkozni, mondván, nem akar a sajtón keresztül üzengetni a "tulajdonosnak", amelyet képvisel a cégnél.
A Novi List című horvát lap úgy tudja, hogy a levél szerzői arra figyelmeztetik a kormányt: a vállalatnál uralkodó állapotok miatt elérkezett az idő, hogy kérjék Áldott Zoltán menesztését. Szerintük a kormánynak meg kell kezdenie a tárgyalásokat a Mollal a részvényesi szerződés módosításáról, tekintettel arra, hogy mindössze 2,4 százalékkal kevesebb INA-részvénye van, mint a Molnak - amely nem szerezte még az 50 százalékos részesedést az INA-ban -, s még sincs semmilyen vállalatirányítási joga, nem tud befolyást gyakorolni az INA-ban zajló dolgokra.
A levél elküldésére a horvát sajtó szerint az adott okot, hogy május végén a felügyelőbizottság ülésén a Mol képviselői szorgalmazták: vitassák meg azokat a nyilatkozatokat, amelyeket az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjai tettek, tanúskodva az Ivo Sanader volt kormányfő ellen folyó, az INA "átvételével" kapcsolatos korrupciós perben.
A Vecernji List című napilap szerint a felügyelőbizottság horvát tagjai levelükben arra figyelmeztetnek, hogy "katasztrofális következményei" lesznek annak, ha a kormány sürgősen nem kezd tárgyalásokat a részvényesi szerződés módosításáról. Szerintük a 2009-es megállapodás függeléke révén a Mol "bármit megtehet az INA-ban, amit csak akar", továbbá beavatkozhat bírósági eljárásokba, sértegetheti a horvát igazságszolgáltatást és a tőkepiaci felügyeletet (HANFA), illetve az igazgatóbizottság és a felügyelőbizottság horvát tagjait.
A levél aláírói szerint a Mol távolról sem teljesítette a részvényesi megállapodásból eredő kötelezettségeit, s kihasználva a helyzetét szándékosan akadályozzák az INA fejlődését és működését. A Vecernji List szerint a levél legmegdöbbentőbb része mégis az, amely az ellenséges felvásárlás veszélyére figyelmeztet: a Mol kihasználva az INA rossz anyagi helyzetét teljesen ráteheti a kezét a horvát vállalatra, hasonlóan ahhoz, mint amikor 2008-ban, piaci kamatozású hitelt adva, a cég megmentésének látszatát keltette, és átvette az INA irányítását.
A hírrel kapcsolatosan Slavko Linic pénzügyminiszter közölte, hogy "nyilvánvalóan komoly tárgyalásokra van szükség a Mollal a cég vezetéséről". "Elég volt az INA elhanyagolásából, amely horvát vállalatként csakugyan jelentős szereplő lehetne a térségben" - idézte a Jutarnji List a pénzügyminisztert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).