Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Június 09. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Csehország a legvonzóbb, Magyarország a 13. célpont a német befektetők számára Közép és Kelet-Európában

Csehország a legvonzóbb, Magyarország a 13. célpont a német befektetők számára Közép és Kelet-Európában

Csehország a legvonzóbb befektetési környezet a közép-kelet-európai régióban, megelőzve Lengyelországot és Szlovákiát, Magyarország a 13. helyezett a vizsgált 15 ország között - közölte a német külkereskedelmi kamarák kezdeményezésére készült felmérés eredményeit a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara pénteken az MTI-vel.

Közép- és Kelet-Európa gazdasági helyzetét a német és külföldi beruházók idén kissé visszafogottabban ítélték meg, mint 2011-ben, saját üzletmenetüket azonban derűlátóbbnak látták a vállatok - derül ki a vizsgálatból, amelyben 1.323 vállat vett részt.
A legvonzóbb befektetési környezet szerinti országrangsort 2006 óta folyamatosan Csehország vezeti, Lengyelország a 2006. évi 8. helyről 2010-ben jött fel a másodikra, ahol most is áll. Szlovákia most a 3. helyre került, 2009-ben 2. volt. Magyarország a 13. helyre csúszott vissza a tavalyi 10. helyről, a legelőkelőbb helyezést 2006-ban illetve 2008-ban érte el, mindkét évben az 5. volt.
A felmérés szerint a megkérdezett vállalatok összességében elégedettek külpiaci tevékenységük eredményeivel. Régiós átlagban öt vállalat közül négy ma ismét a jelenlegi országba vinné beruházását, ez az arány az elmúlt évek során alig változott.
A ragaszkodás a lengyelországi leányvállatoknál a legnagyobb, 95 százalékos, de még a gyengébb azonosulást mutató országokban is közel 70 százalékos. A magyar mutató 71 százalék.
Az adott ország jelenlegi gazdasági helyzetét a legtöbb vállalat inkább rossznak ítéli meg, és 2012-re is több vállat számít a gazdasági helyzet romlására, mint javulására. Ennek ellenére a vállalatvezetők bizakodóak a saját üzletmenet tekintetében. A válaszadók többsége szinte minden országban magasabb árbevételre, kivitelre és eredményre számít, a múlt évi felméréshez viszonyítva a várakozások csak csekély mértékben romlottak.
A korrupció, gazdaságpolitika kiszámíthatósága, a jogbiztonság és a közbeszerzések átláthatósága miatt a vállatok széles köre elégedetlenségének adott hangot a felmérésben, ezeken a területeken sokszor a tavalyinál is kritikusabb válaszokat adtak a megkérdezettek.
A felmérés szerint az üzleti környezeten leginkább e gazdaságpolitikai hiányosságok felszámolásával lehetne javítani régiószerte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.