Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 19. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új módszerrel távolíthatók el a tetoválások

Új módszerrel távolíthatók el a tetoválások

Nemrég a tetoválásokat még nem lehetett eltávolítani, tehát ha valaki úgy döntött, tetováltatja testének valamely részét, az végleges választás volt, változtatni már nem lehetett rajta.

Manapság azonban a lézeres technológia egyre több lehetőséget ad az eltávolításra, s egy új technológia fel is gyorsíthatja, valamint eredményesebbé teheti a folyamatot - írja a Health Day.

Nemrégiben készült tanulmányok most feltárják a lézeres technológia lehetőségeit és korlátait. Az egyik kutatás arra utal, hogy a lézeres kezelés nem mindenki számára megfelelő, míg a másik arról számol be, hogy egy új technológiával felgyorsítható lesz az eljárás.

Dr. Luigi Naldi szakértő szerint a tinédzserek 28 százaléka már abban az évben meg akar szabadulni tetoválásától, amelyikben csináltatta. 'Ugyanakkor a tetoválások eltávolítása nem egyszerű' - mondja, bár a Q-kapcsolódású lézerek már sokkal jobb eredményeket mutatnak, mint a sebészeti eljárás, de az eredmények egyénenként változhatnak.

De mi ennek a változatos eredménynek az oka? Naldi és kollégái mintegy 350 páciens adatait elemezve megállapították, hogy a dohányzóknál nehezebb a tetoválás eltávolítása, mint nem dohányzó társaiknál. A kutatók szerint ennek oka a dohányzás okozta bonyolult hatás, amely gyulladásokat okozhat és megváltoztatja az immunrendszer válaszát.

Emellett nehezebb eltávolítani a nagyobb és színes tetoválásokat, s különösen azokat, amelyek a lábon vagy a lábfejen találhatóak. A régebbi tetoválások is problémásabbak, mint az újabbak, mert a tinta idővel mélyebbre hatol a bőrön keresztül.

Egy másik tanulmány a lézeres műtét újdonságairól számol be, amely gyorsabb és hatékonyabb lehet. Dr. Nazanin Saedi és csapata ezt a módszert 12 páciensen tesztelte, akiknél 75 százalékban pozitív eredményt mutattak ki. Az új módszer felrázza a tintát, ami úgy tűnik gyorsabb és eredményesebb eltávolítást biztosít, mint a hagyományos Q-kapcsolódású lézer.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.