Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 05. 06:05, kedd | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Kovács Attila

OGY - Orbán: a közbeszerzések résztvevőinek fel kell fedniük kilétüket

OGY - Orbán: a közbeszerzések résztvevőinek fel kell fedniük kilétüket

A kormány büszke arra, hogy a jelenlegi parlamenti többség volt képes először olyan szabályokat alkotni, amelyek alapján offshore cégek nem vehetnek részt közbeszerzésekben

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az azonnali kérdések és válaszok órájában, hétfőn a parlamentben. A kormányfő - egy másik kérdésre válaszolva - arról is beszélt, hogy ma közgazdasági analfabetizmus a kormányzatnak felróni a forint árfolyamának alakulását.

Az LMP-s Karácsony Gergely ismét arról kérdezte Orbán Viktort, "vannak-e oligarchiák a nemzeti együttműködés rendszerében". Az ellenzéki politikus szerint ugyanis nagytőkések, "Fidesz-közeli oligarchák" érdekeit képviseli a kormány.
"Az csak egy fatális véletlen, hogy a Közgép előző vezetője jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezeti? (...) Az egy fatális véletlen-e, hogy a villamos művek vezetője a választás előtt közvetlenül a Közgép energiacégének volt a vezetője, és azóta ez a cég busás megbízásokat kapott az államtól? Ön szerint az egy fatális egybeesés-e, hogy a Közgép akkor is megnyeri a közbeszerzési eljárásokat, ha ő adta a legrosszabb árat?" - sorolta kérdéseit Karácsony Gergely.
"Nyilván oka van annak, hogy már másodszor is ugyanezt a kérdést teszi fel. Úgy tűnik, mintha oligarchákra önöknél lenne igény. (...) Nem véletlen egybeesése-e az, hogy ön állandóan lényegében külföldi cégek érdekében szólal fel itt, a magyar parlamentben?" - fogalmazott válaszában Orbán Viktor, aki megismételte, hogy ha Karácsony Gergely szabálytalanságot észlel, a hatóságokhoz kell fordulnia.
A kormány büszke arra, hogy a jelenlegi parlamenti többség volt képes először olyan szabályokat alkotni, amelyek alapján offshore cégek nem vehetnek részt közbeszerzésekben: minden közbeszerzésben részt vevőnek fel kell fednie a kilétét, ha ebből akar részesedni - hangsúlyozta a kormányfő.
A miniszterelnököt a szocialista Tukacs István is kérdezte, aki arra volt kíváncsi, hogy a kabinet a napokban nyilvánosságra került gazdasági eredményeket valószínűsítette-e akkor, amikor megvetette gazdaságpolitikájának alapjait. Az árak drágulnak, az emberek pénze kevesebbet ér, mint korábban, és nem növekszik a gazdaság sem - sorolta az elmúlt negyedévről szóló "mellbevágó adatokat".
Válaszában Orbán Viktor azt mondta, nem az számít, hogy ő vagy Tukacs István mit akar, hanem az, hogy az emberek mit akarnak. "Egy diktatúra utódpártjának soraiban ülve ezt nehéz megérteni" - vélekedett.
Magyarország adóssága csökken, a kormány tartja a három százalék alatti költségvetési hiányt, 2011-ben a reálkeresetek átlagosan 5,8 százalékkal, a háromgyermekesek esetében pedig 19 százalékkal növekedtek - reagált a miniszterelnök Tukacs István felszólalására, aki viszonválaszában ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor a kormányfő államadósság-csökkenésről beszél, "nagy valószínűséggel nem veszi figyelembe azt, hogy jelenleg a magas forint-euró árfolyam, tehát a forint gyengesége miatt ez az adat a mai napon sem állja meg a helyét".
Erre válaszolva Orbán Viktor közölte, "olyan világban élünk, amikor a svájci frank árfolyamát még a svájciak sem tudják befolyásolni. Ezért ilyen helyzetben a forint árfolyamát felróni bármilyen kormányzati tényezőnek, közgazdasági analfabetizmus". Tukacs Istvánnak azt mondta, "ön itt sem mondott igazat. Hiába az úriemberes külső, ön hazudott, ugyanis ön is pontosan tudja (...), törvény garantálja a nyugdíjasok számára, hogy megkapják a nyugdíjak reálértékét".
A jobbikos Pörzse Sándor azzal kapcsolatban kérdezte a kormányfőt, hogy - mint ismertette - sajtóinformációk szerint a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-n keresztül a kabinet olyan külföldi kampányszakértőket alkalmaz, akik amerikai, izraeli és román politikusoknak is segítettek. "Milyen ellenőrzésen esnek át ezek az amerikai, izraeli tanácsadók? (...) Mit tudnak Izraelben, amit a magyar szürkeállomány nem tudna megadni önnek?" - összegezte kérdését.
Orbán Viktor erre egy mondatban válaszolt: "a magyar kormány semmilyen külföldi tanácsadó céggel semmilyen szerződéses kapcsolatban nem áll".
A szintén jobbikos Zagyva György Gyula a kettős állampolgárság témájában érdeklődött, azt felvetve, hogy a kérelmek elutasítása "a nemzeti oldali szervezetekhez köthető embereket" érintik, mégpedig nemzetbiztonsági kockázatokra való hivatkozással.
Válaszában a miniszterelnök közölte: az elbírált kettős állampolgársági kérelmek fél ezreléke esetében állapítottak meg nemzetbiztonsági kockázatot, ami kifejezetten alacsony szám. Jelezte ugyanakkor: egyetért azzal, hogy panaszbejelentés esetén legyen mód a kérelem elbírálásának felülvizsgálatára.
Az LMP-s Vágó Gábor a nyugdíjakról kérdezte a miniszterelnököt, és arról érdeklődött, hogy "miből lesz itt nyugdíjunk", lesz-e átfogó nyugdíjreform, és ki a felelős "a sunyi módosítgatásokért".
Munkából lesz nyugdíj - jelentette ki reagálásában Orbán Viktor, hozzátéve: ezért a kormány mindent megtesz azért, hogy legalább ötmillióan dolgozzanak és fizessenek adót. A másik fontos célkitűzésnek pedig a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megállítását nevezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek