Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Július 30. 14:02, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Romániai népszavazás - Brüsszeli nyilatkozatok a romániai népszavazásról

Romániai népszavazás - Brüsszeli nyilatkozatok a romániai népszavazásról

Saját országának érdekében minden romániai pártot arra szólított hétfőn az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője, hogy cselekedjen felelősen.

Brüsszelben kiadott közleményében Hannes Swoboda így fogalmazott: a vasárnapi népszavazásnak nincs nyertese, és most minden politikai erőnek azon kell dolgoznia, hogy maga az ország ne legyen vesztese. Leszögezte: a pártoknak be kell fejezniük az egymással vívott harcot, mert az veszélybe sodorhatja Románia hitelességét és pozícióját az Európai Unióban.
Swoboda leszögezte: Romániában és Európában is fel kell hagyni az olyan kommentárokkal, amely puccsról szólnak. "Demokratikus folyamat zajlott, megfelelően a román alkotmánynak, és a választási csalásról szóló vádak tévesnek bizonyultak" - fogalmazott.
A frakcióvezető kiemelte: Romániának most hatékony kormányra van szüksége, amelynek tagjai építő módon együtt tudnak dolgozni annak érdekében, hogy az országban folytatódjanak a reformok. Románia népe fog dönteni ősszel, hogy ki kormányozza az országot - tette hozzá.
Traian Basescu elnökkel kapcsolatban pedig Swoboda úgy vélekedett, hogy pozíciójába való visszatérése után tiszteletben kell tartania a parlamenti többséget, és meg kell próbálnia felülemelkedni a politikai megosztottságon, "hiszen ez az államfő legfontosabb feladata".
Szóba került a romániai népszavazás témája az Európai Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján is. Frédéric Vincent szóvivő az ezzel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, az uniós végrehajtó testület egyelőre nem kommentálja a referendum eredményét, mivel az még nem hivatalos.
Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a bizottság az elmúlt hetekben nagyon szoros figyelemmel követte a romániai fejleményeket, beleérte a népszavazás előkészítését és lefolytatását, és folytatja ezt a tevékenységét a következő időszakban is, miként azt a romániai reformokkal kapcsolatban a közelmúltban kiadott jelentésében már jelezte.

Címkék: EU-Románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.