Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 09. 13:27, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szinte minden joghallgatónak fizetnie kell

Szinte minden joghallgatónak fizetnie kell

Csaknem teljesen kiszáll az állam a gazdasági és jogi képzések támogatásából.

Az oktatási államtitkárság által nyilvánosságra hozott keretszámok drasztikus változást mutatnak: míg tavaly ötezer hallgató járhatott ingyen üzleti és közgazdasági szakokra, az idén mindössze 250 teljes ösztöndíjas férőhely lesz.

A keret szűkítése különösen megnehezíti a felvételizők dolgát, ha belegondolunk, hogy tavaly csak a gazdálkodási és menedzsment szakra több mint három és fél ezren jelentkeztek. Ha figyelembe vesszük, hogy a 250-es létszámon tizenhárom egyetemnek és számos főiskolának kell megosztoznia, könnyen elképzelhető, hogy – jelentős számú önköltséges felvételiző hiá­nyában – egyes intézményekben el sem indulhat új képzés néhány gazdasági szakon - írja a Magyar Hírlap.

Nehéz helyzetbe kerülnek a majdani joghallgatók is, hiszen míg tavaly nyolcszázan kaphattak állami támogatást, az idén már csak száz jelentkező számíthat erre. A legtöbben – nyolcezren – műszaki területen tanulhatnak ingyen, de jelentős számban kapnak támogatást az orvosi és egészségtudományi szakos hallgatók is: az alapképzést 2800-an, az osztatlan képzést 1800-an végezhetik az állam pénzén.

Akinek nem sikerül ösztöndíjas képzésre bejutni, a megújult diákhitel segítségével finanszírozhatja tanulmányait. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tervezete szerint továbbra is mindenki felveheti a havi negyvenezer forintos szabad felhasználású hitelt. A részösztöndíjas, költségtérítéses és önköltséges hallgatók viszont ezenfelül kötött felhasználású kölcsönt is kérhetnének, legfeljebb havi nyolcvanezer forintot. A hallgatók ezt a pénzt nem is kapnák meg, a Diákhitelközpont egyenesen az intézmények számlájára utalná. A tervek szerint a visszafizetésnél lehetővé tenné az állam, hogy a törlesztőrészleteket a majdani munkáltató költségként átvállalhassa, illetve adó- és járulékmentes juttatásként elszámolhassa.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.