Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 06. 05:33, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Támogatásra szorul a magyar vetőmag-nemesítés

Támogatásra szorul a magyar vetőmag-nemesítés

A magyar vetőmag- nemesítés támogatását sürgette a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. idei Kalászos Bemutatóján, kedden a cég ügyvezető igazgatója.

Szilágyi László hangsúlyozta: a magyar vetőmag stratégiai termék, és az a cél, hogy a magyar termelő ne legyen kiszolgáltatva a külföldi anyagoknak, ezért segítségre lesz szüksége a nemesítésnek, különben elsorvad.
Hozzátette: a partnereknek ugyan szükségük lenne a vetőmagokra, de az anyagi nehézségek miatt a jövőben valószínűleg egyre kevesebb fajtával dolgoznak majd a nemesítő cégek. "Ahhoz, hogy fejlődni, megújulni tudjon a növénynemesítés, segítség kell" - hangsúlyozta.
A rendezvényen részt vett Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdálkodásért felelős államtitkára is, aki az Európai Unió új közös agrárpolitikájáról (KAP) számolt be az összegyűlt mintegy 400 érdeklődőnek.
A tavalyi és az idei eredményekkel elégedett volt a gabonakutató ügyvezető igazgatója, de hangsúlyozta: a jövőben romlanak a nemesítés feltételei. 2013. január 1-től a tulajdonos MNV Zrt. nem adhat támogatást a gabonakutatónak csak az ágazati minisztériumtól lehet bármilyen támogatásra számítani. Ez 2010-ben 6 millió forintot, 2011-ben 2 millió forintot jelentett, 2012-re viszont még ígéret sincs az összegről, így 2013-ra sem számítanak "semmi jóra". A cégnek saját erőből kell talpon maradnia, ezért várhatóan az eddigi 23 növényfajból 6-8 eltűnik majd a cég palettájáról, és a létszám is csökkenhet.
A növekvő terhek közé sorolta a fordított áfa rendszerét, az élelmiszerfelügyeleti-díjat, a számlavezetés nehézségeit, és a bérkompenzációt, ami a GKI-nál 30 millió forintba került.
Kifejtette: 2011-ben jó évet zárt a szegedi gabonakutató, így megfelelő összeget tudtak fordítani a növénynemesítésre. Még a 2012-es tavaszi szezon is eredményes volt: mintegy 200 millió forinttal többet forgalmaztak, mint tavaly ilyenkor. A szója nagyon népszerű lett, egy év alatt 450 tonnáról 870 tonnára növelték a vetőmag értékesítést, de kukoricából és a napraforgóból is többet tudtak eladni mint tavaly. 2012-re a kukoricából az export jóval nagyobb lett, mint a belföldi értékesítés. Ezt tovább szeretnék növelni elsősorban a FÁK országokba, ahová eddig is több mint 50 ezer zsák vetőmagot vittek már ki. A rendezvényen több mint harminc terméket mutattak be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.