Városlista
2024. június 20, csütörtök - Rafael

Hírek

2024. Május 03. 13:46, péntek | Sport
Forrás: MTI

125 éves a Ferencvárosi Torna Club - Megemlékezés Springer Ferenc síremlékénél

125 éves a Ferencvárosi Torna Club - Megemlékezés Springer Ferenc síremlékénél

Erkölcs, erő, egyetértés. Springer Ferenc ezen elvek szerint élt és vezette a klubot haláláig - mondta Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke a Nemzeti Örökség Intézete által az egyesület alapításának 125. évfordulója alkalmából tartott pénteki megemlékezésen, melyen megjelentek a Springer család képviselői is.

"Az 1800-as évekig a sport úri passzió volt, a nemesek vívtak, lovagoltak, agarásztak, a köznépnek eszébe sem jutott ilyesmi." - idézte fel a régmúltat a Springer Ferenc síremlékénél, a Fiumei úti sírkert 41-es parcellájában rendezett eseményen Kubatov Gábor. Hozzátette, hogy idővel a Ferencvárosba, a Tűzoltó utcai grundokra is megérkezett a foci. Kiemelte: 1899. május 3-án megalapították a kerület sportegyesületét, az FTC-t, melynek élére egy makulátlan embert kerestek, és felkérték Springer Ferencet, mert "a közösség csak benne bízott".

"Erkölcs, erő, egyetértés, ezen elvek szerint élt és vezette a klubot haláláig. Köszönjük, hogy kijelölték nekünk az utat, ígérjük, hogy nemcsak mi, hanem gyerekeink és unokáink is sikeressé teszik az FTC-t. Boldog születésnapot, Ferencváros!" - mondta a zöld-fehér egyesület mai elnöke.

"A Fradi nemcsak egy sportklub, sokkal több annál. Fradistának lenni egy életérzés, ezt tanultam meg édesapámtól kisgyerekként" - emlékezett vissza Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete elnöke. Hangsúlyozta, hogy ezt az életérzést köszönhetik az emberek Springer Ferencnek, akinek síremlékét - amely 2004 óta védett sír - az évfordulóra felújította a Nemzeti Örökség Intézete. Móczár Gábor szerint olyan példákra van szükség, mint Springer Ferenc, aki fiatalon, 36 évesen lett az FTC első elnöke, és haláláig betöltötte ezt a tisztet.

Móczár Gábor szólt a szintén a Fiumei Úti Sírkertben nyugvó fradista sportolókról, kiemelte Manno Miltiádes grafikust, festőt és szobrászt, aki a csapat turulmadaras címerét tervezte, valamint Tóth Potya István válogatott labdarúgót, nagyhatású edzőlegendát, és bejelentette, hogy május 15-én mutatják be a róla szóló animációs kisfilmet.

A megemlékezés koszorúit már korábban elhelyezték Springer Ferenc sírján, majd főhajtással tisztelgett többek között az FTC nevében Kubatov Gábor elnök; Orbán Viktor miniszterelnök nevében Jakab János miniszterelnöki tanácsadó, a Puskás Akadémia Felügyelő Bizottságának elnöke; a Nemzeti Örökség Intézete nevében Móczár Gábor elnök és Zsigmond Attila, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja; a Kulturális és Innovációs Minisztérium nevében Rózsás Péter; valamint Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapítója.

A zöld-fehér klub honlapja szerint "Dr. Springer Ferenc 1899. május 3-án alapította meg az FTC-t. Az első elnök volt, aki a legnehezebb, egyben legszebb feladatot vállalta, az újonnan megalapított egyesületet arra a pályára állítani, amely fennmaradását biztosítja. 1899-től haláláig, 1920. október 29-ig tartó elnöksége alatt a klub Magyarország nagy sportegyesülete lett, olyan, ahol rang volt sportolni, amelynek kiváltság volt szurkolni".

Címkék: ferencváros, Sport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 20. 16:43, csütörtök | Sport

Nagy Ádám: bízunk benne, hogy győzelem esetén kapunk segítséget odafentről

Nagy Ádám szerint a magyar labdarúgó-válogatott játékosainak saját magukkal szemben továbbra is elvárás a továbbjutás, ehhez vasárnap nyerni kell Skócia ellen az Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában.

2024. Június 20. 08:05, csütörtök | Sport

Szoboszlai: visszajutottunk oda, hogy magyarként matekoznunk kell

2024. Június 20. 08:03, csütörtök | Sport

Döntetlent hozott a skót-svájci mérkőzés a magyar csoportban

A magyar érdekeltségű csoportban 1-1-es döntetlent hozott a skót-svájci mérkőzés a németországi labdarúgó Európa-bajnokság második fordulójában, szerdán.

2024. Június 19. 13:09, szerda | Sport

Bajnokok Ligája - Walesi vagy montenegrói ellenféllel kezd a Ferencváros

A walesi The New Saints FC vagy a montenegrói FK Decic csapatával mérkőzik a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában a Ferencváros.