Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. December 02. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu

2013 a hajlékony mobilok éve lesz

2013 a hajlékony mobilok éve lesz

Feltekerheti, leejtheti, bepréselheti a táskájába, akár rá is léphet – semmi baja sem lesz. A telefonok új nemzedéke várható.

Több nagy cég is versenyt fut, hogy kinek sikerül elsőként a piacra érkeznie a mobiltelefonok legfrissebb nemzedékével, a hajlékony készülékekkel. A fejlesztések előrehaladott szakaszában van többek között az LG, a Philips, a Sharp, a Sony és a Nokia, de a szakértők szerint a Samsung áll a legközelebb a célhoz. Az új telefonok vékonyak és hajlíthatóak lesznek, mint egy penge – leginkább a papírra hasonlítanak majd.

Az ötlet és a technológia igazából nem új. A flexibilis elektronikai eszköz létrehozása ugyanolyan flexibilis műanyag hordozón már 1960-ban sikeres volt. Ekkor készült el ugyanis az első hajlékony napelem. A fejlesztések azóta nagy utat jártak be, a Philips 2005-ben mutatta be az első hajlékony kijelző prototípusát. A végeredmény pedig immáron tömegtermékként meg tud jelenni a hétköznapjainkban, és a gyártók kutatásai szerint rendkívül népszerű is lesz.

Az OLED kijelző áttörése

A hajlékony mobilok (és majd más – kijelzővel felszerelt – eszközök) megjelenését az OLED technológia teszi lehetővé. Az E-ink (elektronikus tinta) a környezet fényét veri vissza, fekete-fehér, ilyenek az e-könyvek. Az LCD (Liquid Crystal Display, azaz folyékony kristályos technológia) technológia minden pixel háttér-megvilágításán alapszik. Az OLED (Organic Light Emitting Diode, vagy Organic LED, azaz szerves fényt kibocsátó dióda) a szentjánosbogaraktól leste el a trükköt, miszerint bizonyos szerves anyagok fényt bocsátanak ki, amennyiben elektromos feszültség alá kerülnek.

A jelenség megfelelő kiaknázásával olyan hajlékony kijelzőt lehet készíteni, amely órákban, mobilokban, okosbankkártyákban és ezer más dologban használható fel. 2006 óta például már mintegy 30 millió olyan e-könyvolvasó került forgalomba, amelynek hajlékony e-tinta kijelzője van. A színes, minden irányba hajlítható kijelzőnél azonban meg kellett oldani azt is, hogy mind a két oldala, tehát a képet sugárzó felület és az azt tápláló elektronikai kütyük is hajlíthatóak legyenek.

A grafén forradalmasítja az elektronikát

Közben megjelent az úgynevezett grafén, azaz az 1 atom vastagságú szén lap, amely erősebb a gyémántnál, átlátszó, ultrakönnyű, remek vezető és hajlékony. A tudósok szerint ez az anyag felválthatja a jövőben a szilikont, és forradalmasíthatja a ma ismert elektronikát. A jelek szerint az első lépést a mobilgyártók teszik meg, várhatóan majd jövőre. Utána jöhetnek a tabletek, a tévék és a napelemek is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma