Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Január 09. 08:52, szerda | Életmód
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

25 év alatt 27 százalékkal csökkent a rákbetegség miatti halálozás aránya

25 év alatt 27 százalékkal csökkent a rákbetegség miatti halálozás aránya

Az Amerikai Rák Társaság kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint 25 év alatt 27 százalékkal csökkent a rákbetegség miatti halálozások aránya az Egyesült Államokban.

Az amerikai médiumok áttörésnek nevezték a jelentésben publikált eredményeket. A kormányzati testület felmérése az 1991 és 2016 közötti időszakra vonatkozik, és a csökkenés konkrétan azt jelenti, hogy ebben az időszakban 2,6 millióval kevesebb amerikai hunyt el rákbetegség következtében.

A szakemberek szerint a látványosnak mondott javulásnak alapvetően három magyarázata van: a hosszú éveken keresztül tartó erőfeszítések sora a dohányzás visszaszorítására, a szűrővizsgálatok és ezzel a betegség korai felfedezésének egyre elterjedtebb gyakorlata és az új gyógymódok.

"Ez tényleg jó hír, és kicsit meg is lepett bennünket" - nyilatkozta a CNN hírtelevíziónak Rebecca Siegel, az Amerikai Rák Társaság stratégiai igazgatója és a jelentés egyik összeállítója.

A The Wall Street Journal Noel Weisst, a Washington Egyetem professzorát szólaltatta meg. Ő szintén "jó hírnek" nevezte a jelentést, de hozzátette: az orvostudománynak még hosszú utat kell megtennie, mert a rákbetegség változatlanul az egyik leggyakoribb halálok az Egyesült Államokban.

A folyamatos csökkenés ellenére a jelentést összeállító szakemberek azt prognosztizálják, hogy 2019-ben az Egyesült Államokban várhatóan 1,76 millió új pacienst diagnosztizálnak majd rákbetegséggel, és mintegy 607 ezer betegnek nem sikerül majd sikerrel megküzdenie a kórral. A férfiak leggyakrabban a tüdőrákkal, a prosztata- és béldaganatokkal vívott küzdelmet veszítik el, a nőknél pedig a tüdő-, a mell-, és a bélrákos megbetegedések válnak végzetessé.

A férfiak esetében 34 százalékos, a nőknél pedig 24 százalékos volt a halálozási arány csökkenése. Az onkológusok szerint ez egyértelműen jelzi a dohányzás visszaszorulását, hiszen a férfiak körében pusztított nagyobb mértékben a nikotin. Ugyanakkor növekedett a mellrákos és a májdaganatos megbetegedések aránya. Ez utóbbit az orvosok kapcsolatba hozzák a nagy súlytöbblettel is, mivel az elhízás szerkezeti változásokat idézhet elő a májban. A jelentést közzétevő kutatók szerint a májrákos megbetegedések 71 százaléka megelőzhető lenne életmód-változtatásokkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.