Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Február 28. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

38 milliárdos pluszforrást kap a Klik

38 milliárdos pluszforrást kap a Klik

A kormány összesen 38 milliárd forintos pluszforrást biztosít a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) számára, ez magában foglalja a 17 milliárdos adósság konszolidációját is

- közölte Palkovics László oktatási államtitkár pénteken budapesti sajtótájékoztatón.
Az oktatási államtitkár azt mondta: a kabinet biztosítja a Klik működéséhez szükséges forrásokat mind az elkövetkező négy hónapban, mind a már utána következő, de új szervezeti formában.

Az előző nap bejelentett változtatásokat indokolva kiemelte: a Klik létrehozása óta eltelt három év, át kellett gondolni a központ működését.

Megerősítette: a Klik szervezetét július 1-jétől teljesen átalakítják, és egy olyan szervezet jön létre, amelyik nagyobb mértékben szolgálja az oktatás ügyét és nagyobb mértékben lesz partner az iskolák számára. Biztosítani kívánják továbbá a stabilitást mind a finanszírozásban, az irányításban, mind az egyes folyamatok területén - jelezte.

Az oktatási államtitkár közlése szerint arra kérte Pölöskei Gáborné helyettes államtitkárt, hogy eddigi funkcióját felváltva töltsön be egy operatív posztot, irányítsa a Kliket, illetve kezdje el előkészíteni az átalakításokat.

Pölöskei Gáborné, aki március 1-jétől vezeti a Kliket, három prioritást jelölt meg: a tartozások rendezését, a mindennapi működés biztosítását és július 1-jére az új szervezeti keretek kialakítását.

Úgy fogalmazott: nagy a kihívás és a feladat, amit némi félelemmel, de örömmel vállalt el. Hozzátette: operatív embernek tartja magát és a felkérés is operatív munkára szólt. Kitért arra, hogy immár 17 éve dolgozik a közigazgatásban, az oktatásirányítás különböző szintjein szerzett tapasztalatokat, amelyeket hasznosítani kíván.

Palkovics László Jenei Zoltánról, a Pécsi Tudományegyetem kancellárjáról, aki miniszteri biztosként segíti az átalakításokat, elmondta: tavalyelőttig az intézmény adóssága 8 milliárd volt, ez tavalyra a tizedére csökkent. Szavai szerint ez bizonyítja, hogy Jenei Zoltán egy nagy rendszer irányításában, egy nagy struktúrában való gondolkodásra, mint amilyen a Klik, mindenképpen alkalmas.

Jenei Zoltán kiemelte: az elkövetkező hetekben áttekintik a Klik gazdálkodását, működési környezetét, és a több tízezres számlaállományt. Reményei szerint a számlák gyors rendezése helyreállítja majd a bizalmat a piacon a Klikkel szemben, és segítheti a belső működési nyugalom helyreállítását is. Feladatként jelölte meg az átlátható, szabályos és a működési szint valamennyi elemében következetes gazdálkodás megvalósítását a jövőben. Úgy fogalmazott, a feladat nagy, de hisz abban, hogy július 1-jéig megvalósítható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.