Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 12. 13:24, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

98 milliárd forintot kértek a magyar bankok a végtörlesztéshez

98 milliárd forintot kértek a magyar bankok a végtörlesztéshez

A Magyar Nemzeti Bank novemberi euróeladási tenderen összesen 320 millió eurónyi (98 milliárd forint) ajánlatot fogadott el, és ebből a hónap végéig, a végtörlesztésekkel összefüggésben 291 millió eurót fizettek ki.

Az MNB statisztikai mérlege szerint novemberben a bankrendszer forint likviditása kismértékben nőtt, ami a kéthetes MNB-kötvények teljes állományának növekedésében tükröződik. Eszközoldalon a külföldi követelések növekedtek, míg forrásoldalon a központi kormányzat betétei és a hitelintézetek egynapos betétei jelentősen csökkentek.

Novemberben a bankrendszer forintlikviditása kismértékben nőtt az előző hónaphoz képest. Ez elsősorban a kéthetes MNB-kötvény teljes átlagállományának nagyobb mértékű növekedéséből látható, amellyel az egynapos betétek átlagállományának kisebb mértékű csökkenése áll szemben. A külföldiek MNB-kötvényállománya nagyobb, míg a belföldi szereplők tulajdonában lévő kisebb mértékben nőtt az előző hónaphoz képest. A forintlikviditás növekedésének hátterében legnagyobb részben a központi kormányzat betétállomány-csökkenésének likviditásbővítő hatása és a jegybanki három hónapos swapállomány csökkenése áll, amelyeket a forgalomban lévő készpénz felfutása részben ellensúlyozott.

A készpénzállomány karácsony előtti nagyobb mértékű emelkedése megszokottnak tekinthető. A végtörlesztéshez kapcsolódó swapok havi átlagos állománya 253 milliárd forint volt. Október 28-án 1 milliárd euro értékű deviza államkötvény járt le, amely a külföldi követelések és a központi kormányzat betéteinek novemberi átlagállományának jelentősebb csökkenését idézte elő. Ennek hatását a külföldi követelések esetében a forint árfolyamának gyengülése az átértékelődésen keresztül teljes egészében ellensúlyozta, így a külföldi követelések állománya és ezzel párhuzamosan az egyéb források állománya az átlag és hó végi mérlegben is növekedett. November 29-én 2 milliárd euróval csökkentette a devizatartalékot az EU Bizottságtól 2008-ban felvett hitel lejáró hányadának törlesztése. Ennek hatása elsősorban a külföldi követelések hóvégi állományváltozását befolyásolta.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege nőtt, amely kisebb mértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 5,6 milliárd forint volt, amely továbbra is elenyésző a 461 milliárd forintos kötelezettséghez képest. Az egynapos bankközi kamatláb a hónap során a kamatfolyosó alsó felében tartózkodott, bár a hó közepén majdnem elérte a sáv közepét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.