Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 04. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A 300-as szintet súrolja a forint - magasan jár a svájci frank

A 300-as szintet súrolja a forint - magasan jár a svájci frank

Borúlátó a piac a magyarországi költségvetési fejlemények miatt, még akkor is, ha a főbb makroszámok tarthatónak tűnnek – írja a Magyar Hírlap.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a forint gyengülése mögött a jövő évi büdzsé negatív megítélése áll.

A forint ma reggelre tovább gyengült az euróval szemben a rossz piaci hangulat miatt, az euróval szembeni jegyzések ma reggelre 299 forintig mentek el. Szakértők szerint, ha nem jön megnyugvás a piacokon, akkor 300 forintig emelkedhet az euró árfolyama. A svájci frank is tovább erősödött a forinttal szemben egészen 246 forintig. Nem tett jót a magyar eszközöknek az a londoni elemzés, miszerint Magyarországnak nem ártana egy IMF készenléti hitelkeret.

A Bloomberg hírügynökség összefoglalója szerint július elejétől a hazai fizetőeszköz 28 egységet veszített értékéből az euróval szemben – ez bő tízszázalékos zuhanásnak felel meg.

„A forint gyengülésének hátterében a magyarországi költségvetési fejlemények is állhatnak. A piac ugyanis azt látja, hogy a kormány nem tudja tartani az idén tavasszal meghirdetett Széll Kálmán-tervet” – mondta a lapnak Németh Dávid, az ING Bank makrogazdasági elemzője. Szerinte a kormány által ismertetett költségvetési program az adóemelés felé mozdítja el az államháztartási egyenleg javítását. A közgazdász a 750 milliárd forintos korrigálást szűknek tartja, szerinte 800-900 milliárdra lenne szükség a tervezett hiánycél eléréséhez. Ugyanakkor a háromszázmilliárd forintos költségvetési tartalék szerinte stagnáló gazdaságnál is elég lehet.

Barcza György, a K&H Bank elemzési igazgatója kiemelte: a főbb makroszámok reálisak, és tarthatónak tűnnek. Ám problémás, hogy a költségvetési bevételek növelésére koncentráló lépéseket tervez a kabinet. A szakember szerint az egyik leginkább meglepő bejelentés az áfakulcs jövő évi emelése, ami a korábban vártnál nagyobb inflációt okoz.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.