Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Október 07. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A biciklistákat jobban mérgezik az autók

A biciklistákat jobban mérgezik az autók

A Londonban kerékpárral közlekedő fiatal felnőttek tüdejébe kétszer több korom jut, mint a gyalogosokéba - állapították meg brit kutatók.

A London School of Medicine munkatársai köpetmintákat gyűjtöttek nem dohányzó, egészséges önkéntesektől, akik Londonban gyalog vagy kerékpárral járnak munkába. A minták elemzéséből az derült ki, hogy a kerékpárosok egészségét nagyobb mértékben veszélyezteti a nagyvárosi forgalom, mint a gyalogosokét, jelentős náluk a tüdőkárosodás kockázata.

A váladékon belül a makrofágokat vizsgálták a kutatók, ezek a fehérvérsejtek felelősek az idegen anyag bekebelezéséért. Az elemzés szerint a biciklisek légúti sejtjeiben 2,3-szor több korom volt, mint a gyalogosokéban. Ennek oka az, hogy kerékpározás közben gyorsabban és mélyebben veszünk levegőt, mint a normál ritmusú gyaloglás közben, ráadásul az autók között tekerve némiképp közelebb is vannak a biciklisek a szennyezés forrásaihoz, a kipufogókhoz, mint a járdán gyaloglók.

Az Európai Respirációs Társaság éves kongresszusán ismertetett tanulmány újabb kérdéseket vet fel arról, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a nagyvárosi kerékpározásnak.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.