Városlista
2023. január 28, szombat - Károly,

Hírek

2015. November 24. 07:11, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

A brit hadsereg is akcióba lépne terrortámadás esetén

A brit hadsereg is akcióba lépne terrortámadás esetén

A brit hadsereg jelentős erőkkel segítené a rendőrség munkáját, ha Nagy-Britanniát terrortámadás érné - mondta hétfőn a brit miniszterelnök a londoni alsóházban.

David Cameron a brit kormány új, a párizsi merényletektől függetlenül kidolgozott, egyébként is esedékes, de a terrortámadások nyomán további elemekkel kiegészített védelmi és biztonságpolitikai stratégiáját ismertette a brit parlament választott kamarájának képviselőivel.

Kijelentette: a kormány nagy horderejű vészhelyzeti intézkedési tervet állított össze, amelynek alapján a fegyveres erők tízezer tagja segítené a rendőrségi munkát akkor, ha Nagy-Britanniát a párizsi merénylethez hasonló terrortámadás érné.

A brit kormány emellett jelentős befektetéssel újgenerációs, brit tervezésű felderítő drónok kifejlesztését is elkezdi. Ezek a pilóta nélküli repülőszerkezetek a légkör felső határán, heteken át folyamatosan tudják majd figyelni "Nagy-Britannia ellenségeit", kritikus fontosságú hírszerzési adatokat szolgáltatva - mondta Cameron.

A kormányfő által ismertetett új védelmi és biztonsági stratégia a következő tíz évre összesen 178 milliárd font (csaknem 80 ezer milliárd forint) védelmi fejlesztési kiadást irányoz elő, 12 milliárd fonttal többet az eredetileg tervezettnél. A tervek között szerepel egyebek mellett kilenc új Boeing P8 típusú, tengeri területek légtérellenőrzésére, valamint tengeralattjáró-elhárítási feladatokra alkalmas járőrrepülőgép beszerzése, és két, egyenként ötezer fős, gyorsreagálású dandár felállítása és teljes felszerelése.

Ezek az egységek önállóan, több ezer kilométeres körzetben lesznek képesek gyors bevetési feladatok ellátására. A két dandárt hatszáz új páncélozott harcjárművel is felszerelik.

A hétfőn ismertetett új stratégia alapján tíz évvel, 2040-ig meghosszabbítják a brit királyi légierő (RAF) Typhoon típusú harci repülőgépeinek működési élettartamát, és újakra cserélik az önálló brit nukleáris ütőerőt hordozó négy hadászati tengeralattjárót. Ez önmagában 31 milliárd fontba (14 ezer milliárd forintba) kerül.

Mindemellett a királyi haditengerészetet legalább 13 új fregattal szerelik fel.

Nagy-Britannia 138 új, "lopakodó" technológiával készülő F-35-ös harci repülőgép beszerzését is tervezi 12 milliárd font (5300 milliárd forint) értékben. Ezek közül a tervek szerint 24 már 2023-ban szolgálatba áll az addigra elkészülő két új repülőgép-hordozó harci kötelékében.

Cameron hétfőn megerősítette azt a már korábban bejelentett tervet is, amelynek alapján jelentősen bővítik a brit titkosszolgálatok létszámát és finanszírozását.

A finanszírozás megemelése révén a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott figyelőszolgálat (GCHQ) összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál jelenleg 12 700-an dolgoznak.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 27. 13:59, péntek | Külföld

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.

2023. Január 27. 06:49, péntek | Külföld

Ukrán légierő: több mint félszáz rakétával támadtak az oroszok

Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem 47-et semmisített meg, három H-59-es rakéta pedig nem ért célba - közölte csütörtökön az ukrán légierő parancsnoksága.

2023. Január 27. 06:47, péntek | Külföld

Partig sodródott tengeri aknát semmisítettek meg Romániában

A Duna-delta Szentgyörgy-ágának torkolatánál partig sodródott tengeri aknát semmisített meg a román haditengerészet egy különítménye csütörtökön.

2023. Január 26. 06:49, csütörtök | Külföld

Meta: Donald Trump vissztérhet a Facebookra és Instagramra

Visszaállítja Donald Trump fiókját a Facebook és Instagram közösségi médiumok anyavállalata - közölte a Meta.