Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2012. Február 29. 07:11, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

A bűn városában akarták likvidálni Putyint?

A bűn városában akarták likvidálni Putyint?

Odessza a terroristák bázisává vált – összegzi az orosz Nyezaviszimaja Gazeta keddi számában a Vlagyimir Putyin kormányfő, az elnöki poszt várományosa ellen állítólag tervezett merényletről szerzett értesüléseit.

A lap által meg nem nevezett ukrajnai források jól időzített elnökválasztási reklámnak minősítik az állítólagos merényletkísérlet bejelentését, amely előző nap az orosz 1-es televíziós csatornán hangzott el bőséges képanyag kíséretében.

Mások, mint Viktor Csumak, az ukrán Közpolitikai Intézet vezetője kategorikusan elutasította ezt a véleményt, mondván, hogy „egyrészt Oroszországban igenis létezik a terrorizmus, amelynek érthetően első számú célpontja éppen Vlagyimir Putyin. Másrészt határaink nyitottak, ami nemcsak az átlagemberek, hanem a banditák számára is szabad mozgást tesz lehetővé országaink között.” Olyan vélemények is vannak Kijevben, hogy éppen ezért be kellene vezetni a vízumrendszert Oroszország és Ukrajna között.

Viktor Csumak hozzátette: Odessza, a fekete-tengeri kikötő régóta a bűn városaként ismert. Nem csodálkozik azon, hogy a csecsen harcosok ott alakították ki bázisukat. Szerinte a különleges szolgálatok véletlenül fedezték fel a merényleten ügyködő terroristákat Odesszában.

Az Odeszszkij Vesztnyik (Odesszai hírnök) című városi lap főszerkesztője az orosz lapnak elmondta: az 1990-es évek közepére a fekete-tengeri kikötőváros arról híresült el, hogy a Független Államok Közösségén (FÁK) belül az egyik csecsen központtá vált. Eduárd Hurvic polgármester idején a város a csecsenek egyfajta pihenőbázisa volt. 1994–1998 között ott ápolták az első csecsen háborúban megsérült harcosokat, „zöld közlekedési folyosót” létesítettek Odessza és Groznij között. Vaha Arszanov, a Kígyó álnéven ismert szeparatista politikus szívesen látott vendég volt a kikötővárosban. Odessza lakossága egyre hangosabban tiltakozott a csecsenek miatt, akik kegyetlen leszámolásaikról, emberrablásokról váltak hírhedtté.

Sikerült őket egy időre kiszorítani, de az ukrajnai „narancsos forradalom” után Hurvic ismét hatalomra jutott, és a csecsen kapcsolatok újra felélénkültek Odesszában. A város lakóit sokkhatásszerűen érte tavaly ősszel a hír a csecsen harcosok megsemmisítéséről, támogatják és hálával fogadják, hogy a hatóságok megtisztítják a várost a harcosoktól és a terroristáktól – mondta az orosz Nyezaviszimaja Gazetának az Odesszai hírnök című lap főszerkesztője.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 10:55, hétfő | Külföld

Az európai kokainkereskedelem harmadát ellenőrzése alatt tartó kartellt számoltak fel a hatóságok

Az európai kokainkereskedelem egyharmadát ellenőrzése alatt tartó kartellt számoltak fel a hatóságok novemberben, Európa különböző országaiban és Dubajban - közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete.

2022. November 25. 14:49, péntek | Külföld

Megháromszorozódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége

Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok volumene 2021-hez képest mintegy háromszorosára nőtt 2022 első hét hónapjában.