Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Január 08. 07:30, hétfő | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

A CIA igazgatója védelmébe vette Donald Trumpot

A CIA igazgatója védelmébe vette Donald Trumpot

A Fehér Ház főtanácsadója, Stephen Miller és Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója is védelmébe vette Donald Trump amerikai elnököt a róla megjelent könyvben foglalt állításokkal szemben.

A vasárnap délelőtti szokásos televíziós politikai vitaműsorok középpontjában a pénteken Tűz és düh: Trump Fehér Háza belülről című könyv állításai szerepeltek. A Trump elnöksége első évét igen kritikusan szemlélő, Steve Bannon, az elnök volt stratégiai főtanácsadója közreműködésével készült könyv többek között azt állítja, hogy a washingtoni Fehér Házban káosz uralkodik. Bannon egyebek között azt mondta a könyv szerzőjének, Michael Wolffnak, hogy Trump soha nem számított a választási győzelemre, csupán arra számított, hogy elnökjelöltsége sokat használ majd üzleti ügyeinek. Bannon "árulásnak" nevezte, hogy Trump veje, Jared Kushner és legidősebb fia, ifjabb Donald Trump oroszokkal tárgyalt a választási kampány idején. Bannon szerint az orosz beavatkozást és az esetleges összejátszást vizsgáló Robert Mueller különleges ügyész a fián keresztül fogja sarokba szorítani az elnököt, mert az ifjabb Donald a gyenge láncszem, s össze fog roppanni a nyomás alatt.

A könyv miatti leghevesebb vita a CNN hírtelevízióban robbant ki Stephen Miller, a Fehér Ház főtanácsadója és a műsorvezető között. Miller "egy szemét szerző szemét könyvének" minősítette a könyvet, Steve Bannon közreműködését a megírásában pedig "tragikusnak" és "szerencsétlennek". A főtanácsadó egyetértett Donald Trump szombaton közzétett Twitter-bejegyzésével, amelyben az elnök - visszavágva Michael Wolffnak - "stabil zseninek" nevezte magát. A főtanácsadó, hivatkozva az elnökkel a választási kampányban tett utazásaira is, "lángésznek" nevezte Trumpot. Miller hosszasan kárhoztatta a CNN-t, amely szerint az egyik fő felelős a hamis hírek miatt, külön megemlítve az oroszokkal a választási kampányban történt esetleges összejátszásról szóló információkat. Erre a műsorvezető, Jake Tappert félbeszakította a műsort, leszögezve hogy a beszélgetés csak a nézők idejének vesztegetése, mert Miller csupán egyetlen néző, Donald Trump kegyeit keresi.

Visszautasította a könyvben foglalt állításokat a CIA igazgatója is. Mike Pompeo a Fox televízióban "abszurdnak" nevezte Michael Wolff azon állítását, miszerint az elnök ne olvasná a CIA napi jelentéseit, s ne lenne naprakész az információkkal. Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az NBC televízió politikai vitaműsorában hangsúlyozta, hogy "senki sem kérdőjelezi meg az elnök stabilitását", majd hozzűfűzte: korábban kormányzóként, most pedig diplomataként is elképedt, hogy az emberek "milyen könnyen hazudnak pénzért vagy hatalomért". A könyv szerzőjéről azt mondta, hogy nem tudja, Michael Wolf az említett 200 interjút Bannonnal, vagy önmagával készítette-e.

Szintén az ABC televízióban nyilatkozott Bernie Sanders vermonti független szenátor, aki 2016-ban Hillary Clinton vetélytársa volt a demokrata párti elnökjelöltségért folytatott küzdelemben. A szenátor ugyan bírálta és "sértőnek" nevezte Donald Trump stílusát, de elítélte, hogy kétségbe vonják a képességeit.

Michael Wolff, a vitatott könyv szerzője az NBC televízió "Találkozz a sajtóval" című műsorában azt mondta, hogy nem akar politizálni. Megemlítette viszont, hogy értesülései szerint az elnök környezetében folyton beszédtéma az amerikai alkotmány 25. kiegészítése, amely a mindenkori amerikai elnök alkotmányos visszahívhatóságáról szól.

Címkék: donald trump, könyv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése