Városlista
2021. november 30, kedd - András, Andor

Hírek

2013. Október 17. 14:35, csütörtök | Életmód
Forrás: InfoVáros

A cigi ciki!

A cigi ciki!

Filmezz Szívvel! kampány ökoiskoláknak értékes nyereményekkel, egy egészségesebb életért

Miért kezdenek el egyre fiatalabb korban cigizni a fiatalok, amikor mindenhonnan azt lehet hallani, hogy a dohányzás szívbetegséget, stroke-t, rákot, korai elhalálozást okozhat?

Statisztikák azt mutatják, hogy 10 dohányosból 8 már 18 éves kora alatt elkezd cigizni. Hazánkban a 7-10. osztályos (kvázi 13-16 éves) fiataloknak 70.7%-a már próbálkozott dohányzással és több, mint egyharmaduk (33.5%) legalább havi rendszerességgel jelenleg is dohányzik. Azok közül, akik már kipróbálták a dohányzást, 17.7% jelezte, hogy 10 éves kora előtt dohányzott először. A fiúk és lányok között, valamint Budapest, az egyéb városok és a falvak régiói között nincsen matematikailag kimutatható különbség.
A fiatal korban elkezdett dohányzás azonnal csökkenti a teljesítményszintet, növeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát, valamint károsítja az ereket, az agyat, a vesét, a tüdőt, végeredményben valamennyi szervünket. Korábban ráncosodik az arc a szem és a száj körül, a fogak elszíneződhetnek. A haj oxigén ellátását hátráltatja, így az élettelen lesz, ráadásul a dohányfüst szagot hagy rajta, akár a bőrön vagy a ruhán.
Az alkalmi vagy a passzív (más által kifújt cigarettafüst belégzése) dohányzás is káros, hiszen a nikotin összehúzza az ereket, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Különösen a tizenévesek és a gyerekek vannak veszélyben, ha rendszeresen "kell" cigarettafüstöt belélegezniük, például amikor egyik vagy mindkét szülő dohányzik.
Többek közt erre a témára szeretné felhívni a figyelmet, inspirálni és egy egészséges életmód felé terelni a jövő generációját a Filmezz Szívvel! tudományos videópályázat, amelyet ökoiskolák 12-16 éves diákjai számára írtak ki. A részvétel ingyenes, sőt, a diákok iskolájuk számára akár 800 ezer forintot, saját maguk számára pedig egy-egy táblagépet nyerhetnek.
Bővebb információ az msms.hu oldalon található a szív-és érrendszer védelméről és a pályázatról – amelyre november 15-ig lehet regisztrálni – egyaránt.

Egy ír csapat korábbi nyertes pályamunkája:

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 28. 18:19, vasárnap | Életmód

Nem okozott súlyos betegséget az omikron vírusváltozat egy szakértő szerint

A dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést a koronavírus minap azonosított új, omikron nevű változata

2021. November 23. 12:01, kedd | Életmód

Már minden huszadik eladott autó elektromos vagy tölthető hibrid Magyarországon

Az újautó-értékesítésben jelentősen nő az elektromos autók aránya: 2021 szeptemberében európai szinten már az eladott járművek 23 százaléka volt tisztán elektromos vagy hibrid, ami duplája az egy évvel korábbinak.

2021. November 19. 15:04, péntek | Életmód

A magányos kutyák szorongásának oldására fejlesztenek távhívásos rendszert

Magányos kutyák nemsokára talán "felhívhatják" távollévő gazdájukat egy új eszközzel, amelynek fejlesztésén brit és finn kutatók dolgoznak.

2021. November 19. 08:47, péntek | Életmód

Egyszerre optimisták és elégedetlenek a mai fiatalok

A mai fiatalok derűlátóbbak a szüleiknél, ugyanakkor hatékonyabb válságkezelést várnak a döntéshozóktól - derül ki az UNICEF globális felméréséből.