Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 10. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A „csendes gyilkos” felel a halálesetek 13 százalékáért

A „csendes gyilkos” felel a halálesetek 13 százalékáért

Három felnőttből egy magas vérnyomással küzd. A „csendes gyilkosnak” is nevezett alattomos betegség évente mintegy kilencmillió ember halálát okozza, szívroham, stroke, vagy krónikus szív- és vesebetegség formájában. Az idei évet a WHO a magas vérnyomás elleni harcnak szenteli. A kampány célja, hogy csökkentse a magas vérnyomás okozta betegségeket és az ebből fakadó halálozási mutatókat. A magas vérnyomás megelőzhető és kezelhető, azonban kulcsfontosságú a korai felismerés.

„Hazánkban az összes halálozás felét a magas vérnyomás okozza - ismertette a riasztó adatot Kiss István a Magyar Hipertónia Társaság elnöke.

Fontos, hogy a család minden tagja mérje, és tudja, hogy mennyi a vérnyomása, ugyanis már a serdülő korosztály 10 százaléka érintett. A cél az lenne, hogy vérnyomásunk ne haladja meg a 140/90-et.

„A megelőzésre már gyermekkortól érdemes odafigyelni. A hosszan tartó anyatejes táplálás, valamint a sok televíziónézés is növelheti a magas vérnyomás kialakulását” – fogalmazott Dr. Pusztai Zsófia a WHO Magyarországi Irodájának vezetője, az egészség világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Dr. Vokó Zoltán az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója a korai szűrés fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy sok esetben nem feltétlenül van szükség gyógyszeres kezelésre, olykor az életmódváltás is elegendő lehet. Dr. Vokó Zoltán hangsúlyozta a települési és kistérségi egészségfejlesztési program jelentőségét is, melynek célja, hogy a lakosság széles rétegei részt vehessenek az egészségfejlesztési programokban.

Európában a magas vérnyomásban szenvedők 55 százaléka csupán gyógyszert szed, a betegek fennmaradó 45 százaléka ezt helyes táplálkozással, mindennapi mozgással, illetve a dohányzás és az alkohol elhagyásával is kiegészíti.

„Az ajánlott napi sóbevitel maximuma 5 gramm, ehhez képest Magyarországon a lakosság sóbevitele 17 gramm” – mondta Dr. Martos Éva az OÉTI főigazgatója. Ezért a magas számért nagyrészt a feldolgozott élelmiszerek felelősek. Ezért legalább otthonunkban igyekezzünk csökkenteni a sómennyiséget. Az OÉTI főigazgatója azt ajánlotta, próbáljuk a sót más fűszerekkel helyettesíteni, valamint ne sózzuk meg automatikusan az ételeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.