Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 16. 05:00, hétfő | Sport
Forrás: MTI Fotó: Henning János

A csíkdelnei Keresztély Beáta nyerte Herceg nevű lován a Székely Vágtát

A csíkdelnei Keresztély Beáta nyerte Herceg nevű lován a Székely Vágtát

A Csíkdelnét képviselő Keresztély Beáta és Herceg nevű arab félvér lova nyerte meg a Sepsiszentgyörgy közeli Óriáspince-tetőn tartott Székely Vágtát vasárnap.

A Székely Vágta futamaira 38 székelyföldi település lovasa nevezett be, de végül két visszalépés következtében csak 36 lovas mérkőzhetett meg egymással. A tíz előfutam és a középfutamok után Csernáton, Csíkdelne, Gidófalva és Szotyor képviselője jutott a döntőbe. A szotyori versenylónak azonban az állatorvos nem ajánlotta a döntő futam megerőltetését, ezért a lovas visszalépett.
Így már a döntő futam előtt eldőlt, hogy a Villám nevű lovával versenyző csernátoni Ugron Attila, a Pali nevű lovával versenyző gidófalvi Fazekas János Alpár és a Herceg nevű lovával versenyző csíkdelnei Keresztély Beáta képviseli Székelyföldet a szeptemberben tartandó budapesti Nemzeti Vágtán. A verseny szervezői a Székely vágta első három helyezettjének és a helyi szervezők által jelölt negyedik lovasnak biztosítják a budapesti részvétel jogát. Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a vágta helyi szervezője az MTI-nek elmondta, Sepsiszentgyörgy lovasát, Bagoly Szabolcsot küldik negyedikként a Hősök terén tartandó versenyre. Bagoly azonban valószínű, hogy addig lovat cserél, a Séra nevű paripa ugyanis a Székely Vágtán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
Sztakics Éva örvendetesnek nevezte, hogy kis székelyföldi települések lovasai vívták ki a nemzeti vágtán való részvétel jogát. A főszervező annak is örvendett, hogy csíki lovas nyerte meg a versenyt. Mint megjegyezte, ez remélhetőleg ösztönzi majd a Hargita megyei településeket is, hogy egy év múlva ők is nagyobb számban nevezzenek be a versenyre. Az idei 36 résztvevő közül harminc a rendezvénynek otthont adó Kovászna megye valamely települése képviseletében érkezett.
A verseny előtt a résztvevők esküben fogadták, hogy a magyar huszárhagyományokhoz híven küzdenek az általuk képviselt közösség győzelméért, képviselik és ápolják a magyar lovas hagyományokat.
Az idei Nemzeti Vágta újdonsága, hogy a versenybe nem lehetett benevezni a korábbi vágták mezőnyét uraló angol telivérrel. A szabályzatot éppen azért módosították, hogy esélyt adjanak a határon túli magyar közösségek képviselőinek is.
Az Óriáspice-tetőn több mint tízezer érdeklődő nézte végig a nap lovas számait, amelyek között fogathajtó és díjugrató próbák is voltak.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.