Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 01. 20:16, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A Fehér Ház hivatalosan is bejelentette fizetésképtelenségét

A Fehér Ház hivatalosan is bejelentette fizetésképtelenségét

Bekövetkezett az amire 17 éve nem volt példa az Egyesült Államokban. A Fehér Ház kedd hajnalban bejelentette a részleges fizetésképtelenséget, miután a demokraták és a republikánusok nem tudtak megállapodni a költségvetésről, ennek következtében 800 ezer szövetségi alkalmazott kényszerül fizetés nélküli szabadságra.

A szenátus 54-46-os szavazati aránnyal törölte a tervezetből az elnök egészségügyi programja bevezetésének egyéves elhalasztását, akárcsak azt a követelést, hogy szüntessék meg az egészségügyi eszközök után fizetendő adót. Legutóbb 17 évvel ezelőtt fordult elő az Egyesült Államokban, hogy a kormány részlegesen fizetésképtelenné vált, mert a kongresszus nem biztosította a finanszírozást a kezelésében álló ügynökségek számára.

Gábler Gergely az Equilor elemzője kedd reggel a Gazdasági Rádióban nem sokkal a bejelentés után azt mondta, nem kizárt, hogy ezek után a nagy hitelminősítők is lépnek és leminősítik az Egyesült Államok adósbesorolását. Az elemző ugyanakkor bízik a gyors megállapodásban, hiszen egyik félnek sem érdeke az, hogy az Egyesült Államok államcsődöt jelentsen, erre egyébként akkor kerülne sor, ha október 17-ig nem lenne megállapodás, ugyanis addig van pénze Amerikának. Amennyiben eddig az időpontig mégsem lenne megállapodás, akkor már a kötvényeket sem tudnák kifizetni és ez tehát államcsődhöz vezetne. Ennek pedig igen súlyos következménye lenne a globális piacokon is. A 17 éve ezelőtti eset is hatalmas turbulenciákat okozott a piacokon. Az biztos, hogy a ma délutáni New York-i tőzsde kereskedésben mér egy nagyobb esés fog kibontakozni.

Közben az Barack Obama rendeletet írt alá arról, hogy a hadsereg finanszírozását abban az esetben is biztosítani kell, ha a kongresszusban nem születik megállapodás az ideiglenes költségvetési jogszabályról. Az elnök korábban már közölte, hogy ha a fizetésképtelenség bekövetkezik, a nemzetbiztonság és a közrend fenntartását garantálják, és a lakosságnak nem kell tartania a társadalombiztosítási kifizetések szünetelésétől sem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).