Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 04. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

'A kultúra célja nem a kinyilat­koztatás' – Káel Csaba a Müpa programjáról

'A kultúra célja nem a kinyilat­koztatás' – Káel Csaba a Müpa programjáról

Bár a Tavaszi Fesztivál hamarosan véget ér, Ferencváros kulturális élete a szokásosnál is jobban felpezsdült: előadások, utcai vásárok sora várja még az érdeklődőket. A Rádió Orient műsorában a kerület polgármestere, dr. Bácskai János mesélt a városrész, Káel Csaba pedig a Művészetek Palotájának várható programjairól. A repertoárban a koncertek mellett felolvasó estek és cirkuszi előadások is helyet kaphatnak - csak a minőség és a közönség megszólítása a mérvadó, mondta el a Müpa vezérigazgatója. Káel szerint 2014 a kulturális turizmus éve lesz Magyarországon.

A Művészetek Palotája márciusban ünnepelte nyolcadik születésnapját - jegyezte meg az adás elején Káel Csaba, hogy aztán a Müpa Európában is egyedülálló építészeti-kulturális jellegzetességeire terelje a szót: a három különböző intézménynek - a fesztiválszínháznak, a Ludwig Múzeumnak és a hangversenyteremnek - egy épület ad otthont, a részeket egységbe kapcsoló építészeti megoldásoknak köszönhetően pedig a palota közös kommunikációs térré válik, ahol az emberek megoszthatják egymással élményeiket. A vezérigazgató kiemelte, a Müpa értékeit nem csak a belföldi, hanem a külföldi vendégek számára is szeretnék kihangsúlyozni: ebben nagy segítséget jelent a partnerszervezetek munkája.

Káel Csaba egyúttal emlékeztetett rá, hogy 2011-ben mozgalmat indított olyan hazai kulturális központok számára, amelyek a külföldieket felkészülten, nyelvi akadályok nélkül várják. A résztvevő szervezetekkel közös, tematikusan szervezett hétvégi kínálatot készítettek, majd a programcsomagokkal megjelentek berlini és londoni turisztikai vásárokon is. Az elképzelés sikeresnek bizonyult, élénkítette a külföldi vendégforgalmat - mesélte Káel, aki szerint az aktuális cél, hogy 2014 a kulturális turizmus éve legyen Magyarországon.
Mint a Rádió Orient vendége rámutatott, a Müpa tagja az Európai Koncerttermek Szövetségének, ami a kontinens huszonkét leghíresebb koncerttermét listázza.

„Ez olyan, mintha a Bajnokok Ligája döntősei lennénk”- viszonyított a kulturális szakember. „A Lajtától keletre mi vagyunk az egyetlen olyan intézmény Európában, amely kiérdemelte ezt a tagságot.” A partnerségnek köszönhetően a Rising Star program sorozat keretében, a legnagyobb európai koncerttermekben játszhatott Banda Ádám, a fiatal magyar hegedűművész, de a Müpa a Carnegie Hallal és a Metropolitan-nel is tervez közös programokat.

Bár itthon eddig nem volt szokás, a külföldi társintézmények példájára, az intézmény tematikus évadokat hirdet. Káel szerint így szélesebb rétegeket szólíthatnak meg, s ez a lényeg, hiszen kultúra célja a kommunikáció, nem a kinyilatkoztatás. 2013 tematikája a Horizont, a jövő évé pedig az Identitás lesz. A vezérigazgató elmondta, a Müpa hét műfaját további hárommal: kortárs irodalmi előadásokkal, filmklubbal, és cirkuszi előadásokkal bővítették, s az egyetlen kritériumot a kínálatban a minőségi kultúra képviselete jelenti.

Kulturális mágnes lett Ferencváros

A Művészetek Palotája mellett a kerületi önkormányzat saját programokkal, rendezvényekkel vesz részt a Tavaszi Fesztivál programsorozatában, majd az áprilisi Költészet Napja közeledtével Ferencvárosi Versfesztivált is rendeznek. „Én magam is mondok majd verset, persze versenyen kívül”- árulta el a kerület polgármestere, dr. Bácskai János. A polgármester szerint Ferencváros kulturális mágnessé vált az utóbbi évekbe „A Nemzeti Színház, a Müpa, a Goethe Intézet is ide települt, de csak iskolából tizenhét és egyetemből hét található a kerületben. 'A kultúra ilyen töménységben legutóbb a Millennium környékén volt jelen a kerület életében.” - vélte Bácskai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.