Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Május 07. 07:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A magyar autósok többsége 5 éven belül autót cserélne

A magyar autósok többsége 5 éven belül autót cserélne

A magyar autósok 70 százaléka öt éven belül lecserélné az autóját, de benzines autót már csak feleennyien vennének - derül ki az EY felméréséből, amelynek eredményéről pénteken tájékoztatták az MTI-t.

A nemzetközi tanácsadó cég reprezentatív kutatásában 533-an vettek részt, a kérdőívekre 20 és 60 év közötti aktív autóhasználók válaszolhattak 2021 novemberében.

A felmérés szerint a megkérdezettek 26 százaléka vásárolna hibrid hajtású gépkocsit, 9 százalékuk elektromost, 8 százalék dízelüzeműt. A 2020-as visszajelzésekhez képest a benzines autók népszerűsége 7, a dízeleké 8 százalékponttal csökkent, ugyanakkor a hibrideké 8, az elektromosoké pedig 3 százalékponttal nőtt - írták.

A cserénél az ár meghatározó szempont, de a leendő vásárlók fontosnak tartják a biztonságot és a gazdaságos üzemeltetést, emellett a tapasztalataikat is mérlegelik, amikor járműtípust választanak. A márkahűség leginkább az alacsony szervizdíjakon és a hűségprogramokon múlik.

Használt autó vásárlásakor 61 százalék figyelembe veszi a futásteljesítményt is. Az elemzők szerint ezzel függ össze, hogy 43 százalék hivatalos kereskedéstől vásárolna.

A felmérés kitért az autócserék fedezetére is. Saját forrásból 55 százalék vásárolna, a többiek kölcsönt vennének föl. A 30 év alattiak akár egy évet is várnának a gépkocsijukra, az idősebbeknek alig az ötöde volna ilyen türelmes, inkább készletről választana, illetve kompenzációt kérne a várakozásért - tették hozzá.

Az EY szerint a gépjárműkereskedők sikere elsősorban azon múlhat, mennyire ismerik a vevői igényeket, hiszen a vásárlók csoportjai között nagyok az eltérések. Hatékony kiszolgálásukhoz hozzájárulhatnak az ügyfélkapcsolat-kezelő rendszerek, valamint az értékesítési hálózat teljesítményének elemzése - mutat rá az EY a közleményben.

Címkék: autó, autóvásárlás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.